Des del coaching tenim algunes estratègies de treball i exercicis amb títols flipats, les "powerfullqüestions" en són un molt bon exemple. Dit això, les preguntes poderoses són l'eina principal de la meva feina i el que crec que representen l'única forma funcional d'acompanyamenten el creixement personal.

Aquí podríem fer un incís en la maièutica de Sòcrates, que la mare de tot plegat, però aquest post pretén ser àgil així que deixo la xapa sobre maièutica per un altre dia.

Com son preguntes poderoses?

Les pregunta poderoses es divideixen, a grans trets, en dues categories:

  1. preguntes que t'ajuden a avançar cap al que vols
  2. preguntes que t'ajuden a allunyar-te del que no vols

I si volem, podem crear preguntes 1 + 2, així aconseguim generar un marc i un camí de proactivitat.

10 preguntes poderoses

1 Estic duent l'estil de vida de vull?

I no, no es tracta de tenir un cotxàs o ser influencer, es tracta de saber si et sents alineada, com a persona, amb els teus principis i valors. La idea és "en general, t'agrada la teva vida?"

  • Si respons que sí: doncs preguntar-te què pots continuar fent perquè sigui així
  • Si respons que no: pots preguntar-te que pots deixar de fer / començar a fer per generar el canvi que necessites per respondre que sí a la pregunta.

Quin començament, oi?, doncs aquest és el poder de les bones preguntes.

2 Què té de bo aquest problema?

Fent aquesta pregunta, buscarem les coses positives o oportunitats del problema.
Aquesta pregunta encoratjadora et pot ajudar a aprendre lliçons, trobar motivació i oportunitats en la situació.

Recorda que cada repte pot ser una oportunitat i que el canvi és inevitable i preferible.

3 Què puc aprendre d'aquesta situació?

Aquesta és una de les preguntes més importants que us podeu fer quan alguna cosa va malament, si voleu evitar que hi torni a anar en el futur.

És comú que les persones dediquem molt de temps i esforços a arreglar situacions un cop han passat, però no és tan comú treure'n aprenentatges pel futur i fer així un pas endavant.

4 Què està a les meves mans?

Aquesta pregunta empoderadora tracta de centrar-se en les coses que pots canviar, no en les que et preocupen, però estan fora del teu abast. T'ajuda a deixar anar les coses en les quals no té sentit que gastis temps i energia i t'anima a assumir la responsabilitat de les teves accions.

Si vols explorar més aquest concepte pots llegir sobre el cercle d'influència i el cercle de preocupació

5 "I si" avui fos el millor dia de la teva vida?

Pot semblar una pregunta tonta, però tenir una mentalitat positiva pot canviar molt la visió de les coses i et permetrà ampliar la visió corregint el biaix negatiu que tenim totes les persones.

Amb aquesta pregunta, a més, agafem els "pensaments isi" i els posem en positiu #checkmatenegativitat

6 Amb qui passes el temps lliure?

Aquesta pregunta tan senzilla n'és també una de poderosa. Escollir amb qui passem el nostre temps lliure és una decisió molt rellevant pel nostre benestar.

7 Què fas amb el teu temps lliure?

Exactament igual que amb les persones però amb activitats. En què inverteixes el teu temps lliure?, sovint a teràpia ens trobem amb persones que malgasten el seu temps fent activitats que realment no els aporten, ni els agraden ni els fan descansar o desestressar... si al llegir aquesta línia t'han vingut activitats al cap, ja saps quines són i, per tant, quines t'agradaria fer menys.

8 Si no ara, quan?

Aquesta pregunta és interessant perquè arriba al nucli de la procrastinació: la por.

Quan posposem les coses, sovint és perquè tenim por que no surtin bé i ens pensem que és millor quedar-nos a la nostra zona de confort, però fins quan?! La pregunta ens ajuda a tenir una visió global que acostuma a empoderar-nos.

9 Què et frena? i Què faràs al respecte?

Aquestes 2 preguntes són molt bones amigues de l'anterior (si no ara, quan?) i ens ajuden a identificar les limitacions percebudes i a definir una primera idea de pla d'acció.

10 De quina manera honra això els teus plans / valors/ necessitats

Una pregunta poderosa que ens ajuda a avaluar i que ens posa en un marc 1 + 2 (del més-menys que comentàvem a l'inici d'aquest post)

Espero de tot cor que aquest post et resulti interessant i útil, si tens ganes de fer preguntes orientades a l'autoconeixement pots continuar explorant el blog.


I les preguntes que he compartit a l'IG son:

Què és important d'això?
Quin és el cost de mantenir les coses tal com estan?
Què està en joc aquí?
Com és això per a tu?
Què et fa sentir, què et fa pensar?
Què et frena?
Què t'empeny?