L'autoconeixement és un terme que utilitzem en psicologia per descriure la informació en la qual ens basem a l'hora de trobar respostes a la pregunta "Com sóc?". Treballar dirigint l'atenció cap a crear discurs al voltant d'aquesta pregunta és generar autoconeixement. Com ja sabeu això potencia també la nostra autoestima.

És per això que el post d'aquesta setmana és un exercici d'autoconeixement.

Els conceptes clau abans de l'exercici

Tot i tractar de desenvolupar la resposta a aquesta pregunta, l'autoconeixement requereix consciència pròpia: autoconsciència interna.

Què és l'autoconsciència

L'autoconsciència interna és un nivell complex de pensament. Des de la consciència (que tenen els infants i alguns primats) sabem que "hi som", amb l'autoconsciència ens és possible, a més de saber que "hi som" preguntar-nos "Què ens agrada?" I respondre'ns segons coneixements propis.

arees-autoconeixement

L'autoconeixement

L'autoconeixement és un component del jo o, més exactament, de l'autoconcepte. El coneixement d’un mateix i de les nostres propietats, ens informa de les representacions mentals que tenim de nosaltres mateixes.

L’autoconcepte té tres aspectes principals:

 • El jo cognitiu (el que penso)
 • El jo afectiu (el que sento)
 • El jo executiu (el que faig)

El post d'aquesta setmana és un exercici d'autoconeixement. Res d'explicacions o inducció a reflexions, aquesta setmana sols preguntes :)

Preguntes d'autoconeixement

(recomanació: fer l'exercici per escrirt, a mà)

 1. Imagina't que acabes de passar un dia a la platja. Com et sents? Energitzada? Cansada? I si has passat el dia a la muntanya, com et sents?

 2. Estàs en un ascensor i algú que admires entra. ¿Dones a la persona la teva targeta de visita / compte d'IG / contacte personal? Per què o per què no?

 3. Per mostrar a algú que t'agrada, què és més probable que utilitzis: paraules o accions?


Photo by Helena Hertz / Unsplash

 1. Acabes de començar a treballar en una nova feina. Una de les teves col·legues s'interessa per tu i els llocs on has treballat abans. Com et fa sentir? Que creus que diu això de l'anàlisi que fas de la teva vida laboral?

 2. Entres a una habitació blanca plena de mobles blancs. Et sents en un espai net i còmode o estèril i incòmode?

 3. Algú et dóna una tasca complexa que no estàs segura de com fer. Què faràs?, un pla tu sola?, demanes ajuda a algú?, busques com altres han realitzat projectes similars en el passat?, llegeixes llibres sobre el tema? Què diries que diu això sobre el teu estil d'aprenentatge?

 4. Descriu un moment en què vas tenir un repte que no estaves segura que podries fer. Com et vas sentir? Què vas fer? Quin resultat vas obtenir?

 5. Algú et confia un secret i et demana que no el revelis. Té molta tela!!! Ho dius a algú?

 6. Una companya de feina agafa el crèdit de quelcom que has fet tu i això li suposa una recompensa (econòmica, d'horaris...). Com afecta això a la manera com valores la teva feina? Com reacciones?

 7. Estàs caminant per un caminet i et trobes amb 3 camins possibles al davant. Un camí porta a una muntanya. L'altre condueix a un bosc. El tercer camí condueix a l'oceà. Quin camí agafaràs? Què creus que això vol dir sobre tu?


Si vols més preguntes d'auconeixement, pots anar al post "qui ets"