La gran majoria de nosaltres hem viscut separacions de parella i amb més o menys consciència hem passat etapes que ens han portat a un nou món de possibilitats emocionals. Però quan la vivència és recent o ens hem quedat encallades en alguna de les etapes, el dolor pot ser més gran del que pertoca. Al despatx no tracto gaires temes de separació, però en tots els casos que he treballat al llarg del la meva carrera professional, sempre ens ha ajudat conèixer les etapes emocionals de la separació.

"Per dolorós que sigui, el xoc sentimental és un fenomen normal amb un curs previsible de símptomes, fases i esdeveniments per als quals hi ha un principi i un fi". Stephen Gullo i Connie Church.

Aquest post el dedico doncs a totes aquelles persones que se senten desorientades, perdudes i que no troben sentit a la vida en general perquè acaben de separar-se de la parella. També a totes aquelles que s'han quedat encallades en una de les etapes de la separació i es troben a elles mateixes, mesos o inclús anys després de la separació fixant-se en què fa/deixa de fer la persona que havia estat la seva parella.


Photo by John-Mark Smith / Unsplash

Conèixer les etapes de la separació

Conèixer les diferents estapes ens ajuda a fer una previsió emocional de la situació. Las claus de coneixement són saber que

  • hi ha fases que s'han de superar, que són naturals, que el que passa és en certa mesura previsible, aporta una tranquil·litat i confiança.
  • hi ha un final (el dolor no durarà per sempre), i que realment has iniciat el procés de recuperació/curació genera l'esperança necessària per seguir endavant de manera constructiva.
  • la intensitat del dolor disminuirà
  • en cada etapa per la qual transitarás aniràs omplint aquest buit que sents en el teu interior et permetrà veure "la llum al final del túnel"

Les 6 etapes de la separació

Gullo i Church, parlen de 6 etapes: Shock, pena, adjudicació de la culpa, resignació, reconstrucció i resolució. La transició per cadascuna d'aquestes etapes requerirà diferents temps i modes d'afrontament per a cada persona.

1. L'etapa de Shock
Es caracteritza per la desorientació i una sensació de "no m'ho puc creure" (incredulitat). Com quan xoques contra una porta de vidre i no saps què coi ha passat! L'etapa de shock no acostuma a durar gaire.


Photo by Samuel Zeller / Unsplash

2. L'etapa de pena
Es caracteritza per la tristesa davant tot allò que hem perdut. Ja no existeix el "nosaltres", ni hi ha un "projecte comú". En una ruptura, no solament perdem la parella, sinó també un estil de vida, un projecte, i en el fons en certa mesura perdem qui érem. Sentim que mai tornarem a estimar, que ningú ens tornarà a estimar. En aquesta etapa l'energia és baixa i no tenim gaires ganes de fer res.

3. L'etapa d'adjudicació de la culpa
En aquesta etapa necessitem trobar sentit al què ha passat. De qui és la culpa? Si hagués ..., si no hagués ... (una etapa on "la reina del isi" està a tope). Pensem que la culpa és de la feina, de la família, de la salut, de la persona que es va interposar, dels diners, etc. Vivim la situació com una injustícia de la qual som víctimes i la rabia que aquesta interpretació ens genera ens empeny a buscar culpables.

És freqüent intercalar les fases 2 i 3 fins que arriba un moment que aquesta ràbia ens empeny a reconstruir "el nostre amor propi". És llavors quan estem preparats per a la següent etapa.

Soul Shift
Photo by Warren Wong / Unsplash

4. L'etapa de l'acceptació (també li poden dir etapa de la resignació)
En aquest punt és en el qual acceptem que la relació s'ha acabat. En aquesta etapa acostuma a haver-hi esgotament emocional i pot ser una etapa llarga en el temps. Agafar distància i deixar anar les etapes anteriors és clau per seguir avançant.

5. L'etapa de la reconstrucció
Es caracteritza per la reconstrucció activa de la nostra vida. És una etapa de re-aprendre a caminar, a ser, per nosaltres mateixes. En aquesta etapa descobrim que no és sols que podem sinó que a més volem seguir endavant i aconseguir tornar a vincular-nos de forma significativa amb altres. En l'etapa de la reconstrucció sabem que podem confiar en nosaltres mateixes. Ens recuperem a noslatres!


Photo by Gian Cescon / Unsplash

6. L'etapa de la resolució
Es caracteritza per fer les paus amb el patiment, la vida torna a tenir sentit, sabem qui som i què volem en l'àmbit emocional i de vincles personals. La persona sap que és la protagonista de la seva vida i que la felicitat no depèn mai dels altres, per tant no pot dependre de tenir o no parella.

Aquestes ón les 6 etapes de la separació. Espero de tot cor que aquest post et resulti interessant i útil.


Les eatpes de les quals us parlo estan descrites al llibre dels autors (Loveshock: How to Survive a Broken Heart by Stephen Gullo (1988-10-10))