La vida de vegades pot ser fantàstica, fàcil i alegra i d'altres tremenda, complicada i trista. Els contratemps i fracassos ens acompanyen a totes les persones del món, però n'hi ha algunes que saben mantenir la calma durant aquestes situacions i no perden l’esperança davant dels desafiaments.

Per què algunes poden motivar-se per continuar serenament, fins i tot en moments difícils?
I per què algunes es lleven motivades malgrat estar immerses en moments de tristesa o estrès?

La resposta a aquestes preguntes rau en gran mesura en la capacitat d’aquestes persones d’evocar pensaments feliços que es vinculen a emocions agradables (els pensaments determinen les reaccions emocionals).

Els bons pensaments ajuden a mantenir una actitud positiva durant els moments difícils.

Un conjunt de pensaments crea un patró de pensament, les persones amb major grau de benestar tenen patrons de pensament feliços.

En aquest post comparteixo 8 idees i pensaments que, treballant en sessió, he vist que resulten funcionals a un gran nombre de persones. Agafa-te'ls com a suggeriment i si et serveixen, queda-te'ls per recordar-los quan els necessitis.

8 Pensaments per ser feliç

1 Les dificultats passaran, la vida continua.

Aquest pensament es ajuda a fer l'exercici de vista d'ocell i veure el nostre present com un moment concret de la nostra vida i no com la vida complerta. A més, redirigeix el focus d'atenció a un lloc més positiu. ‌‌Aquest pensament positiu a vegades també coordina amb la idea de Viktor Farnkl "no és el que jo espero de la vida sinó el que la vida espera de mi".

2 Passaran coses bones

És absurd pesar que la vida de qualsevol, incloses nosaltres mateixes, és o serà un camí de color de rosa ja que hi haurà moments de tribulacions, preocupacions i enfadaments. El tema és saber que res d'això és permanent. ‌‌‌‌Quan vivim moments bons no tendim a pensar que la nostra vida serà sempre així i patim i ens preocupem per futileses, com si les sabates que portem convinen bé amb el vestit. Per contra quan estem malament, és comú trobar-se amb persones que creuen que serà per sempre i que no s'alegren per coses importantíssimes com que tenen menjar a la nevera i aigua corrent a l'aixeta.

En els moments difícils és molt important recordar-nos que vindran dies millors. Fer-ho, a més, ens ajudarà a  mantenir una actitud positiva i optimista i a seguir endavant, a fer tot el que calgui per crear un futur millor.

Photo by Eric Muhr / Unsplash

3 Puc aprendre de totes les meves vivències

Aquest pensament ens ajudarà a acceptar. També ens resulta funcional per buscar sentit a les dificultats que hem d’afrontar.

Aquesta és una idea molt potent que ens ajuda a sortir del paper de víctima i ens situa al de protagonistes de la nostra vida. Llavors essen protagonistes podem treure les lliçons i aprenentatges que ens ofereixi cada situació.

Ep! -recordatori- que ens puguem treure aprenentatges no significa que de cop el que ha passat ens sembli meravellós perquè a vegades passen coses que no ho són de meravelloses, ara bé tenint això en compte: de cada vivència en podem aprendre i aprenent regulem la culpa i creixem ;)

4 Sols creixem en l'adversitat.

L'aprenentatge és canvi (del que no sabem al que sabem) i necessita error (fer-ho malament per saber com fer-ho bé).

Canvis i erros són moments complicats, adversitats per a totes les persones, però són també els espais de desconfort necessaris per créixer i aprendre.

Hi ha una altra frase que també resulta funcional i que expressa la mateixa idea: Sempre ets millor quan les coses són pitjors ( que és una traducció literal de la verbalització anglesa "You're always best when things are the worst" )

5 Sempre es pot canviar la manera de veure les coses.

A la vida, ens afecta més com interpretem el que ens passa que el que ens passa (perquè som fruits de les narracions, conscients o no, que fem de nosaltres mateixes).

A aquest fet a més li hem d'afegir la quota de poder que tenim: podem canviar la nostra mirada, però no la nostra realitat... la màgia passa quan, canviant la mirada la realitat es transforma.

6 Tenim dies dolents, no cal sobre-explicar-los o culpar-nos.

De vegades, hi ha dies en què les coses ens surten del revés: se'ns crema la torrada, ens entrebanquem pel carrer, arribem tard a la feina... aquests dies els tenim totes les persones del món, bàsicament perquè estem vivies i perquè el nostre cap-cos i cor van fent els seus processos.

En aquests processos, les persones (i tots els éssers vius) fluctuem i tenim dies millors i dies pitjors, acceptar aquest fet i saber que no hem d'estar sempre bé ens ajuda a (precisament) estar bé ja que deixarem de sobre-pensar la situació i buscar-li motius imaginaris, alhora que de sentir-nos culpables per no estar sempre felices i somrients.

Photo by Gianandrea Villa / Unsplash

7 La vida és un camí, no un destí

La vida és un procés, bàsicament de canvis. Ser conscients d'això, adonar-nos que la constant és el canvi i que el canvi genera desconfort ens ajuda a centrar-nos en la realitat a tenir paciència i a fer les coses pas a pas.

Aquest pensament ens ajuda a tenir presents el vostre objectiu i somnis i a no oblidar-nos de trobar l'alegria i felicitat de les coses més senzilles.

8 El que importa és el moment present.

No es pot desfer el passat ni viure en el futur. Tot el que podem fer és utilitzar el moment present per a construir un futur més feliç i brillant (repassa el concepte cercle d'influència).

No deixem passar el moment actual sense utilitzar-lo, viure'l (encara que la vivència sigui "sols" prendre consciència). No permetem que la por o l'ansietat ens impedeixin viure aquest moment present.

Espero que aquest pots et resulti interessant i que t'ajudi a crear patrons de pensament pro benestar, que al cap i a la fi, d'això va aquest blog: idees , eines i pensaments que ens ajuden a cultivar una vida funcional i feliç.

‌‌‌‌