Aquets post l'escric per explicar la diferència entre emocions i sentiments ja que sovint, generen dubtes.

Ho explicaré tal i com ho faig a les sessions.
spe

Començo amb aquesta fórmula que resumeix molt bé el que vull explicar. La S representa els sentiments, la P els pensaments i la E les emocions.

  • Sentiments: la menera com ens sentim és el resultat de sumar el pensament i les emocions, això vol dir que un sentiment el podem "treballar" i "controlar" amb l'ajuda del pensament perquè aquests també hi intervenen.
  • Pensaments: representa la manera com interpretem la realitat (que en pensem i com ho pensem)
  • Emoció: depenen dels pensaments i són "incontrolables", ja que són la descàrrega emocional (hormonal) pura.

Com funciona?

Davant de qualsevol esdeveniment, totes tenim una primera reacció emocional molt ràpida i inconscient (E). Per exemple, algú es cola a la cua del súper, i de cop sentim ràbia. És una reacció gairebé instantània que apareix en nosaltres sense que sapiguem d'on ha sortit. Aquesta descàrrega emocional és el que anomenem emoció.

Després que aquesta reacció s'hagi produït comencem a analitzar cognitivament (P) el que ens està passant: tenim pensaments conscients sobre la situació. Per exemple, podem començar a pensar coses com: "per què s'està colant aquesta persona, quin morro!?", "li dic alguna cosa?", "per què se'm cola a mi?", etc. I aquests pensaments modifiquen la primera emoció que havíem sentit. De tal manera que poden amplificar-la o canviar-la.


Photo by Gaurang Alat / Unsplash

Per exemple, si la primera reacció havia sigut la rabia, depenent de com pensem la situació aquesta emoció pot canviar cap a una altra (tristesa, alegria...). Aquesta segona reacció, modificada pels nostres pensaments conscients, seria un sentiment (S).

I és per això que sempre dic:

les Emocions no les podem controlar sinó que les regulem: escoltant-les i legitimitzant-les i els Sentiments sí que els podem controlar perquè podem educar la nostra percepció de la realitat (la nostra cognició), de manera que no dramatitzem, focalitzen en negatiu ni intentem controlar fora de la nostra influència.

i de fet, és per això que escric aquest blog, que faig tallers i processos personals... per acompanyar a les persones (que vulguin) a donar respostes més funcionals, genuïnes i pro benestar a les diferents situacions que es troben a la vida...