Un dels grans reptes com a personetes que formem part de la societat és (per aquelles qui tenim la sort de tenir menjar, beure i escalfor assegurades) sentir-nos vinculades i respectades socialment.

Aquesta és una necessitat humana. No significa que siguem més o menys egocèntriques, tampoc implica ser més o menys solidàries, respectuoses o generoses. Totes les persones necessitem vincular-nos i sentir-nos respectades.

Per assolir-ho el millor consell és: envoltar-nos de bona gent.

ENVOLTA

La qüestió és saber distingir i apreciar la bona gent

A vegades ens emboliquem" a l'hora de veure què és bona gent i què és guai (ep!, que els guais també poden ser bona gent eh!). Però el que vull explicar-vos és que confonem el respecte amb l'admiració efervescent (l'afecte wow!).

group of people watching fireworks display
Photo by Zuza Gałczyńska / Unsplash

L'efecte "woow" està molt bé perquè és una bona entrada a una festa o uns quants likes a un post d'Instagram, l'efecte wow també pot fer que ens recordin però l'efecte wow no és respecte. L'efecte wow és superficial, preciós i respectable eh!, però no és l'ingredient necessari per generar el vincle que busquem/necessitem.

L'efecte wow és la cirereta del flam, queda molt bé de color i fa goig de veure, però no fas el flam a base de cireretes vermelles.

Els vincles i el respecte social són el flam.

Així doncs per tal de vincular-nos significativament amb algú, l'efecte wow és irrellevant.

Per què les persones ens pensem que els guais ens aportaran vincle i respecte?

Perquè ens hem educat en una cultura de millors i pitjors, de vencedors i vençuts i així: de guais (wow) i de no-guais.

Des d'aquesta manera de pensar (paradigma) veiem el món dividit entre els "guais i els no-guais" i nosaltres per impuls humà volem formar part dels "guais". Creiem que els guais són el del cantó dels millors/guanyadors i reLacionem això amb els feliços, vinculats i respecats, però realment no té per què ser així. Hi ha un munt de perosnes que "tenen efecte wow" però que estan desvinculades (ei, si ets una d'elles, benvinguda:aquí t'estimem!)
person waving reflecting shadow on teal wall paint
Photo by Ioana Cristiana / Unsplash

NOTA: cadascú defineix "els guais" de la seva manera, però els definim com els definim, el marc de pensament és el mateix: bons/dolents, guais/no-guais.

Quina és la creença que ens permet vincular-nos genuïnament i ens aporta respecte?

Si la creença que a la vida hi ha persones "guais" i "no-guais" és la que ens embolica, la creença oposada a aquesta és la que ens ajuda a vincular-nos genuïnament. T'imagines quina és?

MICRO EXERCICI:

Pensa-hi durant 2 minuts, quina creença és l'oposada a "a la vida hi ha gent guai i gent no guai"?

woman leaning against door while holding her cheek
Photo by Paola Aguilar / Unsplash

Doncs la creença és la següent:

No hi ha ningú ni millor ni pitjor que nosaltres

Així de simple. No hi ha una sola persona al món ni millor ni pitjor que tu. Sí, si ens posem, per exemple a mirar qui corre més ràpid o qui coneix millor tal tema doncs, evidentment, hi ha qui en sap més i qui en sap menys que tu, però això no implica que siguin persones millors o pitjors que tu... o que jo.

Així doncs que t'animo que t'envoltis de bona gent, de totes aquelles persones precioses que estan al teu costat quan ho necessites, que t'envien un missatge de per molts anys el dia del teu aniversari i que, per sobre de tot, no et fan sentir que ets ni millor ni pitjor que elles.