No hi ha una sola persona al món que tingui totes les respostes. Ningú.

El científic més intel·ligent del món, el savi més savi, aquell que s'ha llegit un munt de llibres de tots els camps i que ha viatjat molt... cap d'aquests té les respostes a tot. Ep!, ni les necessita.

woman wearing eyeglasses holding a book
Photo by Lucrezia Carnelos / Unsplash

Una persona que considerem genial en un aspecte pot ser una absoluta patata en un altre, exemple: el Messi fent discursos, l'Obama cuinant o el qui tu vulguis fent una cosa que està fora del seu camp d'expertesa. Totes les persones del món podem saber-ne molt del nostre camp, però no ho saben tot. (i repeteixo: ni falta que ens fa!)

Per exemple: Segurament si haguessis d'explicar la tecnologia darrere aquest blog, no podies, bé, jo no puc, però això no t'impedeix llegir-lo i a mi escriure'l ;) Doncs el mateix amb qualsevol camp de la vida. Que no cal ser un expert en Shakespeare per anar al teatre ni compositor per gaudir d'un concert!, cal que coneguem el que necessitem i ja serem "expertes" en el que ens apassioni.

Que no tingui stotes les respostes està bé. De fet que tinguessis totes les respostes seria un indicador de que "quelcom no va bé".

Quan no sabem alguna cosa, la pregunta és: la volem aprendre?, d'acord: ale!, ja tenim un pla pel cap de setmana, que no la volem aprendre, doncs "adiós muy buenas". No saber quelcom sols significa que en aquell camp no hi hem dedicat temps... el que compta és a quins camps hem dedicat el temps de la nostra vida.

No t'atabalis si no tens una resposta concreta a un camp específic. No significa res, no necessites saber-ho tot! No necessites "tenir-ho tot controlat". El que necessites és saber a què vols dedicar el temps de la teva vida.

Per això avui comparteixo 3 preguntes:

  1. Què et fa feliç?
  2. Què estaves fent l'última vegada que et vas sentir realitzada?
  3. Quin tipus d'activitats fas quan et passa el temps volant?

I la de conclusió:

Què diries que diuen aquestes respostes de tu i les teves prioritats?

En paraules del físic teòric i guanyador del Premi Nobel Richard Feynman (en una traducció meva una mica de "mínims"):

three people planting flowers
Photo by NeONBRAND / Unsplash

"Enamora't d'alguna activitat i fes-la! Ningú no sap de què va la vida, i no importa. Exploreu el món. Gairebé tot és realment interessant si ho fem prou profundament. Treballa tant i com vulguis sobre les coses que més t'agradin fer.