Com ho puc fer per prendre les decisions correctes?, aquesta és una pregunta que sovint es repeteix a sessió juntament amb "com ser feliç?" (que és una mica la mateixa pregunta, però més orientada al resultat). En el post d'avui pretenc compartir amb vosaltres material de reflexió que us ajudi a viure la vida que voleu, prenent les decisions que us hi portin.

Iconically New York
Photo by Brendan Church / Unsplash

Totes prenem decisions constantment

Cada dia prenem un munt de decisions. Algunes vegades ens concentrem i pensem en els pros i contres, d’altres simplement triem una cosa per sobre les altres i continuem. Hi ha, però, alguns altres moments en els quals ens sentim estancats i no sabem què fer.

Per altra banda, un cop hem pres una decisió i en vivim les conseqüències pensem: “Ostres! Ara ho faria diferent!”. Algunes vegades aquest “Ostres!” ens sembla que és massa tard.

Així, doncs, com ho podem fer per prendre les decisions correctes i no penedir-nos-en? Molt senzill, sabent quina és la finalitat de la nostra vida, el nostre somni, la nostra visió.

Permet-te ser feliç 

Clarificar la visió

En aquest post vull compartir les idees del llibre de Bronnie Ware titulat The top five regrets of the dying (Els cinc penediments més freqüents quan se’ns acosta la mort), ja que són reflexions tan nítides i potents que ens poden ajudar a clarificar la nostra visió. Saber de què s’han penedit tants d’altres ens condueix a la reflexió i és justament des de la reflexió que podem saber qui som i què volem.

Així doncs, aquests són els cinc penediments més freqüents:

1.    Tant de bo hagués tingut el coratge de viure la meva pròpia vida, i no la que esperaven els altres.

2.    M’agradaria no haver treballat tant.

3.    M’agradaria haver tingut la valentia d’expressar els meus sentiments

4.    M’agradaria haver mantingut més el contacte amb els meus amics

5.    M’agradaria haver-me permès ser més feliç

Resulta vertaderament interessant veure com les persones en els seus últims dies, s’adonen que la seva vida ha estat fonamentalment el resultat de les decisions que ells mateixos han pres, tant a l’hora de fer com de no fer coses o, en el cas dels sentiments, d’expressar-los o no. En el llibre, Ware explica com les persones es penedeixen d’haver evitat aquells conflictes que els haurien portat a una vida més plena, més feliç. De la mateixa manera, és impactant la manera com transmeten la idea que la felicitat és una elecció: triar, cuidar, estimar, oferir.

Exercici

Per acabar aquest post un proposo 5 preguntes relacionades amb les 5 idees que ens regala el llibre:

1. Quina és la vida que vols  viure?

2. Què és allò vertaderament important per a tu?

3. Què guanyes i què perds amagant el que sents?

4. Com cuides a les persones del teu voltant?

5. Què no t’estàs permetent?

Espero que reflexionar-hi us resulti útil per clarificar la vostra visió!