Escriure no és nou a la teràpia, fa molts anys que els professionals hem utilitzat registres, qüestionaris, diaris i altres formes d'escriptura per ajudar les persones a processar i alliberar tensions i experiències que han deixat marca.

El poder de l'escriptura no resideix en el llapis i el paper, sinó en la ment de l'escriptor, en la capacitat de narrar la vivència i construir un discurs significatiu. En el post d'avui parlarem dels avantatges de l'escriptura i veurem 2 exercicis que pots fer a casa per cuidar del teu benestar.

Els beneficis de l'escriptura

Actualment hi ha diversos estudis sobre els beneficis de l'escriptura i malgrat que en alguns casos no s'ha pogut observar diferència significativa són molts els indicadors positius a favor d'aquesta eina.

Heart on Paper
Photo by Brad Neathery / Unsplash

Els principals beneficis que es relacionen amb l'escriptura són:

  • Facilita el fet de legitimar emocions negatives, alliberant així la ment.
  • Resignificar vivències i pensaments de tal manera que allò que semblava un monstre gegant ja no sembla tan amenaçador.
  • Aporta tranquil·litat i sensació de calma
  • Incrementa la salut mental (i alguns autors proposen que física també, en tant que disminueix el nivell d'estrès).
  • Ajuda a reduir el nivell d'ansietat
  • Proporciona una millor perspectiva de la vivència

COM USAR L'ESCRIPTURA COM A CATALIZADORA DE BENESTAR - 2 TÈCNIQUES

Hi ha moltes maneres de començar a escriure amb finalitats terapèutiques. Si estàs treballant amb un professional de la salut mental (psicòleg, coach -si us plau acreditat-), és possible que et pugui ajudar i proporcionar-te indicacions per començar aquest exercici de la millor manera possible.

ready for notes
Photo by NeONBRAND / Unsplash

Si no és així i simplement tens curiositat per saber si aquest exercici et pot ajudar a generar consciència, regular emocions i crear benestar, t'explico a continuació 2 tècniques que pots usar.

  • Escriptura amb propòsit
  • LGD (Let go diary) o diari de deixar anar

En les 2 tècniques, tingues en compte el següent:

  • La quantitat de paraules que escrius no és important, l'important és escriure al teu ritme.
  • Un cop et posis a escriure no et preocupis de què escrius, sols concentra't en dedicar-hi el temps i l'atenció.
  • No et preocupis per les comes, les faltes o per escriure bé: el fonamental (per aquest exercici) és escriure allò que té sentit per tu i fer-ho de manera natural.
  • Escriu com si ningú ho hagués de llegir mai, perquè de fet és així ;)
Pot ser difícil començar, però el primer pas és sempre el més difícil. T'animo a fer-lo!

LES 2 TÈCNIQUES

ESCRIPTURA AMB PROPÒSIT

Aquesta tècnica ens serveix quan volem tractar un tema en concret. La podem usar quan ja hem identificat el tema, allò que ens causa malestar. No és un exercici que calgui fer a diari sinó que es pot fer servir de manera puntual.

En anglès que de tot en fan mnemotècniques per guiar aquest exercici utilitzen els següents 5 passos:

W - what. De què vols escriure? Posa-li un nom, un títol. Per exemple "La meu cap és un pallús" (sí, s'hi valen paraulotes, coses políticament incorrectes i tot, perquè és un exercici personal que ens servirà per regular-nos)

R - Review. Revisa-ho i reflexiona-hi: tanca els ulls 1-2 minuts, respira profundament i concentra't en el tema del qual vols parlar.

I - Investigate. Investiga pensaments i sentiments que tens/has tingut en la situació. En aquest punt pots començar a escriure algunes notes, punts clau... paraules que etsemblen rellevants. Aquest procés pot durar d'1 a 10 minuts.

T - Time. Temps d'escriptura: escriu de 5 a 15 minuts seguits, sense parar sobre el que has estat pensant. Passat el temps, para d'escriure.

E - Exit. Surt de la narració i rellegeix-la "des de fora" un cop l'hagis llegit tota, resumeix-la amb 2 frases (escriure-les també).  

Un cop hagis fet l'exercici, observa't no sols just després d'haver escrit sinó també hores després... ha creat efecte en els teus pensaments haver fet aquest exercici?

LGD - DIARI DE DEIXAR ANAR

La tècnica és súper senzilla i potent. La podem fer com un exercici diari que potencia la nostra salut mental i benestar. L'únic que necessitem és una llibreta (aquest exercici recomano fer-lo a mà) on farem el diari i llavors es segueix la següent dinàmica:

  1. Programar un temporitzador de 15 minuts
  2. Simplement escriu el que sigui que et va passant pel cap durant 15' seguits, es pot escriure sobre un tema concret que ens preocupa, un record o el que ens alegra del dia, però realment l'exercici es tracta sola d'anar escrivint, deixant fluir... sense preocupar-nos massa del tema.
  3. A vegades escrivim coses que no ens agraden o ens fan por, però val la pena fer-ho si ens surt, perquè així les legitimem i expressem
  4. Quan s'acaben els 15 minuts s'acaba l'exercici
  5. Pots dedicar 1 minut a fer el "tancament", però no més
  6. Al final dels 15 minuts és interessant tancar amb alguna de les següents afirmacions:
    M'estimo i per això m'he dedicat aquest temps.
    M'estimo i em respecto tal com soc, amb les meves meravelles i les meves pors Així és com em cuido de mi i del meu benestar i ho faig perquè m'estimo. (aquestes són algunes idees, si de forma natural te'n surt una que t'hi sents més còmoda, usa-la. Si vols que la revisi comparteix-la als comentaris d'IG i ho faré)

Espero que aquest post et resulti útil i t'animo a fer els exercicis.

_________________________

Articles i autors citats en el post:

Mugerwa, S., & Holden, J. D. (2012). Writing therapy: a new tool for general practice?. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 62(605), 661–663.

Pennebaker JW (May 1997). "Writing about Emotional Experiences as a Therapeutic Process"(PDF). Psychological Science. 8 (3): 162–166. doi:10.1111/j.1467-9280.1997.tb00403.x. JSTOR40063169. S2CID15516728. Archived from the original(PDF) on October 20, 2003.

The Writing Cure: How Expressive Writing Promotes Health and Emotional Well-Being by Stephen J. Lepore, PhD, and Joshua M. Smyth, PhD

Courtney E. Ackerman, MA, Researcher

Baikie KA, Wilhelm K (September 2005). "Emotional and physical health benefits of expressive writing". Advances in Psychiatric Treatment. 11 (5): 338–346