Veient, les imatges de la catedral de Notre-Dame de París sento una tristesa profunda. El que és curiós és que aquesta catedral, malgrat conèixer-la com tothom, no l'havia visitat mai ni hi tinc cap història que m'hi vinculi especialment i malgrat això, sento aquesta tristesa.

Sé (perquè la teoria psicològica m'ho diu) que no sóc l'única amb aquesta sensació així que, com que avui és dia de post aprofitaré aquesta realitat per parlar de la pèrdua, la tristesa i l'apreciació.

Notre-dame-paris

La pèrdua de Nore-Dame

Sentim tristesa quan sabem o creiem que hem perdut alguna cosa. La pèrdua pot centrar-se en diferents graus de profunditat i significat: una persona estimada, una oportunitat, un objecte significatiu per nosaltres, però sempre que sentim tristesa és perquè entenem la situació com una pèrdua.

La tristesa ens fa adonar de tot allò que ja no serà, de tot allò que ja no podrem viure o sentir. A més la tristesa és major quan no perdem sols una oportunitat (he suspès aquesta convocatòria d'examen) sinó l'oportunitat en si.

Apreciar per no perdre

La tristesa ens reclama apreciació, l'antídot a la sensació d'haver-nos perdut X és saber que ho hem apreciat.

Si hem estat capaces d'apreciar, gaudir i viure, la pèrdua mai serà tan profunda perquè no podem perdre les vivències.

Notre-dame-de-Paris_vitrall

És per això que quan parlem d'autocura, de benestar i d'intel·ligència emocional sovint parlem d'apreciar. Apreciar és viure el present amb gratitud i de tant en tant vivim o coneixem històries que ens recorden que res dura per sempre i que el que vertaderament compta és allò que ens hem permès viure, allò que hem estat capaces d'apreciar.

Tu tries - exercici d'apreciació

A continuació comparteixo 2 accions que són exercicis d'apreciació. Atenció però!, com tot a la vida -emocional- sols funciona si és veritat. Que vull dir?, que aquestes accions serveixen com a exercicis d'apreciació i ens aporten benestar i significat sols si les realitzem de forma genuïna ;)

  1. Validar
    Reconeix quan algú ha fet algun gest per tu i fes-li notar, els gests no han de ser grans coses (que aquestes ja es noten!) sinó petites accions que aporten benestar, per exemple: un veí que sempre somriu quan us creueu, la companya d'oficina ens ofereix ajuda en un projecte, etc.

  2. Sense raó especial
    Dóna una nota a algú sense cap motiu en especial. Digueu-los alguna cosa com: "M'alegro que estiguis aquí"; "El teu somriure m'omple el dia!"; "em sento afortunada de formar equip amb tu"...


NOTA: Una menció i una abraçada a totes aquelles valentes i valents que conviuen amb patologies que són justament això: pèrdua dels records i la identitat.

LES IMATES SÓN DE:
https://www.museothyssen.org/coleccion/artistas/loiseau-gustave
https://www.relaisdulouvre.com/hotel-de-charme/actualites-paris-1er/Notre-Dame-de-Paris-partie-1