Sovint, treballant en les sessions idividuals de coaching m'adono que les presones arrosseguem patiments, problemes i dolors que són sentiments. D'aquests problemes en podem explicar mil exemples i sensacions viscudes, però no podem descriure'ls ni definir-los, quan ens passa això sovint acabem les frases amb "i això" o "ja m'entens" .

Una situació així és ben interessant perquè un problema mal descrit és el problema:

A un arbre hi ha 10 pomes, un ocellet es menja 1 poma, 2 cauen a terra i un pages en ve a collir. Quantes pomes queden a l'arbre?

En aquest anunciat el problema no és que no podem saber el número de pomes, el porblema és que l'anunciat no és correcte. Des del món de la cognició això es fa molt evident: cal definir bé els problemes per resoldre'ls

Així que si hi ha un mal estar que t'acompanya o vius una situació dificil és possible que sentis que no pots veure-hi amb claredat, això és un indicador i et passa perquè no hi estàs veient amb claredat, no estas definint el porblema sinó pensant en allò que et fa sentir malament i prou.

La millor manera de començar a veure-hi és defint el problema de forma clara i neta de judicis, cap a tu o cap als altres. Es tractar de descriure la situació que estem vivint sense adjectius, judicis, invencions (jo ja sé qua això...") ni justificacions. Descriure la situació sense que els altres siguin els bons o els dolents. Una recomanació personal és que ho escriguis en un paper.

Copy-of-Diari_observacions_positives_exemple

Aquest exercici pot resultar més complex del que sembla perquè ens obliga a desprendre'ns de la nostra percepció, moltes vegades, responsabilizant-nos dels nostres actes.

Aquesta incomoditat a les sessions és la que ens acostuma a donar la primera pista sobre el que realment ens causa el "problema" i així, podem observar-lo definir-lo i solucionar-lo!

Us animo a fer l'exercici quan tingueu una situació repetida de malestar, així podreu definir millor el problema i aquest serà el primer pas cap al vostre benestar.