L'estrès és incapacitat per disminuir l'estat d'alerta i no és cosa només d'adults. Per això aquest post el faig pensant també en adolescents i pre-adolescents. Hi exposo etratègies i idees que ens ajuden a reduïr-lo.

De la mateixa manera que treballo amb les persones valentes que venen a GCPC, distingiré 3 plans: pensament, sentiment i actuació. Treballarem l'autocura.

Pensament

Practicant exercicis de visaulització positiva (flipem-nos!)
Disminuint el discurs intern negatiu: canviem els pensaments negatius sobre nosaltres mateixes per pensaments neutrals o positius. Per exemple: "La meva vida és un desastre" es pot transformar en "Ara puc sentir-me desesperada, però la meva vida probablement millorarà si treballo proactivament pel meu benestar"

Sentiment

Desfent-nos de la culpa (deixant de donar voltes a situacions passades o que encara no han arribat)
Aprenent a sentir-nos bé amb resultats competents o "correctes" en lloc de demanar-nos perfecció a nosaltres mateixes i als altres en cada situació.


Photo by Sonnie Hiles / Unsplash

Actuació

Fent Exercici i menjant amb regularitat (jo aquest any he descobert Pilates, sí, vaig súper tard, ja ho sé però des d'aquí us recomano molt fer algun tipus d'exercici així!)
Evitant excés de cafeïna (augmenta els sentiments d'ansietat i agitació) ep!, això no vol dir que el cafè sigui el diable, simplement no t'excedeixis en les teves dosis diàries.
Evitant l'ús l'alcohol i el tabac. L'alcohol i el tabac no són eines, no els utilitzis per relaxar-te, si vols relaxar-te: respira, la respiració sí que és una eina ;)
Aprenent Exercicis de relaxació (respiració abdominal i tècniques de relaxació dels músculs)


Photo by Eli DeFaria / Unsplash

Desenvolupant l'entrenament de destreses afirmatives. Per Exemple, expressant els sentiments de manera amable, ferma i no de manera agressiva o passiva: ("Quan crides no m'agrada, si us plau, deixa de cridar".)
Assajant i practicant situacions que ens causen estrès. Per exemple si tenim una presentació oral important i que ens genera cert neguit: podem simular-la, assajant-la.
Aprenent destreses pràctiques per enfrontar-nos a les situacions estressants. Per exemple, dividir una tasca gran en porcions petites, que siguin més fàcils de realitzar.
Agafant-nos descansos de les situacions que ens causen estrès. Activitats com escoltar música, parlar amb amics, dibuixar o escriure ens ajuden a reduir l'estrès.

Pregunta't quines activitats t'aporten energia i benestar?