Començo el post amb una sentència:

La felicitat sols és real si és compartida

Aquesta farse del protagonista de la pel·lícula Into the Wild descriu una de les essències del benestar que a ad litteram intentem potenciar. El nostre benestar depèn ad litteram de la qualitat dels vincles que siguem capaces de crear.


Photo by Rich Jones

En aquest post, enfocat a l'educació infantil però aplicable aqualsevol edat, parlo sobre com crear i enfortir aquests vincles a través de la comunicació i d'actuacions íntegres.

10 accions que enforteixen els vincles

Us animo a que llegiu i practiqueu unes quantes de les següents accions durant una setmana. Passada aquesta valoreu com us sentiu i com d'efectives heu estat.

  1. Complir les promeses (si dius que faràs alguna cosa, fes-ho).
  2. Parar atenció a les necessitats físiques. Les persones adultes i els infants en especial tenim molta enrgia! No la malgastem discutint-nos. Podem utilitzar-la fent activitat física que alhora ens aporta benestar emocional i físic: Correu, passegeu, salteu!
  3. Estar atentes a les necessitats emocionals menys cridaneres. Podem consolar la tristesa estant al costat d'algú i abraçant-lo. Quan les persones estem tristes no necessita menjar, ni joguines, ni distreure’s necessitem consolar-nos i prou.
  4. Respectar els caràcters i les diferències. Comunica, educa, juga i renya des de l’escolta. Para atenció al que et diuen, al que fan.
  5. Tenir interès genuí en la vida d'altri, en les coses que li agraden i li importen.
  6. Amor és temps. La quantitat i qualitat del temps que passis amb les persones és directament proporcional a la quantitat d’amor que ells reben de tu. Assegura’t que el temps que passes amb ells s’adonen que estan amb tu: escolta, comunica, juga: implica’t.
  7. Valorar els èxits i esforços propis i aliens.
  8. Demanar perdó si hem comés un error o pensem que podem haver ferit algú.
  9. Aclariur expectatives. Què esperes d’ell/a en aquesta situació concreta? Que espera ell/a de la situació?
  10. Utilitzar diferents recursos comunicatius. Si li has dit i no ho ha entès, no li tornis ha dir, explica-li d’una altra manera: dóna exemples, canvia el punt de vista, fes-ne una metàfora etc.

proposta d'exercici

Escolliu 3 accions de la llista i passeu una setmana posant-les en pràctica.
Per tenir les accions presents, apunteu-vos al calendari (o a una nota del tel o vulgueu) les frases que voleu practicar.
Passada la setmana valoreu com us heu sentit quan heu practicat les accions i com d'efectives heu estat.