Com motivar-me?, com aconsegueixo incrementar la meva motivació o la motivació del meu equip? que puc fer per estar més motivat/da?

Aquestes són preguntes típiques que em puc trobar treballant a la consulta. Les persones, quan ens trobem encallades, desmotivades o apàtiques pensem que ens falta motivació i que tenim un problema motivant-nos i en certa manera aixo és cert, però sols en certa manera.

És cert que ens pot faltar motivació, però no és cert és que el problema sigui la falta de motivació.
The old Portsdown Water Tank on top of the hill.
Photo by Joshua Tsu / Unsplash

Imagina't un dipòsit on guardes aigua. Imagina't que aquest dipòsit té una petita escletxa a través de la qual es filtra aigua. El resultat que obtindràs és que et falta aigua al dipòsit, però aquest no és el problema, el problema és que hi ha una escletxa al dipòsit.

La motivació és l'aigua, el dipòsit és la nostra estructura mental.

Com tenir un estructura sense fugues de motivació

Per tal de construir i/o potenciar en nosaltres una estructura sense fugues de motivació necessitem treballar la mentalitat de creixement.

Què és la mentalitat de creixement?

La doctora C. Dweck va ser qui va usar els termes mentalitat fixa i mentalitat de creixement en primera instància per descriure aquestes dues estructures de pensament. Les mentalitats fixa i de creixement descriuen les creences subjacents respecte a la capacitat d'aprenentatge i la intel·ligència que tenim les persones. Les seves observacions es basaven sobretot en estudiants, però ens resulten funcionals també en el treball amb adults.

El Dr. Dweck va observar que quan els estudiants creuen que poden ser més intel·ligents, entenen que l’esforç els fa més forts per tant, dediquen temps i energia a la tasca, i això resulta un major assoliment.

La mentalitat de creixement és l'estructura mental que suporta la idea que podem millorar.

Esquema de growth mindset, mentalitat de creixement

Com potenciem la nostra mentalitat de creixement ( i de resultes la motivació)

Els avenços en neurociència ens han demostrat que el cervell és molt mal·leable. La investigació sobre la plasticitat cerebral (la capacitat del cervell per modificar les seves connexions o tornar a connectar-se) ha demostrat com la connectivitat entre les neurones pot canviar amb l'experiència.

Aquesta és una informació brutal: podem canviar la nostra estructura amb el què fem!

Amb la pràctica, les xarxes neuronals fan créixer noves connexions, enforteixen les existents i creen aïllaments que acceleren la transmissió dels impulsos.

scrabble, scrabble pieces, lettering, letters, white background, wood, scrabble tiles, wood, words, 
practice, practise, do, train, practise what you preach,
Photo by Brett Jordan / Unsplash

Així, doncs, la manera com podem potenciar i incrementar la nostra estructura mental de creixement és a partir de l'entrenament emocional i cognitiu, aka coaching ;)

“In one world, effort is a bad thing. It, like failure, means you’re not smart or talented. If you were, you wouldn’t need effort. In the other world, effort is what makes you smart or talented.” –Carol Dweck

7 maneres de potenciar una mentalitat de creixement

  • Deixar de buscar aprovació cal prioritzar l'important i si prioritzes l'aprovació dels altres, pots estar limitant la teva pròpia capacitat d'aprendre i escapçant alhora la teva llibertat i motivació.
  • Valora el procés per sobre del resultat final si aprecies i dónes valor al procés d'aprenentatge no t'importarà seguir aprenent i et situaràs en una mentalitat d'aprenent (subjacent a la mentalitat d'aprenentatge i associada al benestar).
  • Prova diferents tècniques d’aprenentatge experimenta amb tu, prova què, quan i com et va millor per aprendre.
  • Substitueix la paraula "fallar" per la paraula "aprendre" així de simple, no diguis "'he cagat", digues "em cal aprendre a ____ " o "estic aprenent a___" el discurs que construïm construeix la nosta realitat i influencia en la nostra mentalitat i motivació.
  • Reconeix i acull les imperfeccions si no reconeixes l'error i l'amagues mai seràs capaç de treure'n l'aprenentatge que comporta.
  • No perdis de vista el global tingues sentit de propòsit, mira una mica més enllà (d'on vens i on t'agradaria anar) en lloc de quedar-te encallada jutjant moments concrets.
  • Celebra el creixement aquest és un punt que m'agrada molt ressaltar en les sessions: celebra el que has aconseguit. Sabem que no hem arribat al final del nostre creixement (segurament, si tenim sort, mai hi arribarem) però hem assolit X, hem fet una passa més i això mereix ser celebrat.

T'animo que posis en pràctica aquestes estratègies i cuidis i potenciïs així la teva mentalitat de creixement i motivació.

________
A continuació un parell de documents que he preparar pel la xerrada a un INS i que poden ser-te d'interès