La investigació científica durant anys estava enfocada a la patologia (allò que no va bé), però des de fa un parell de dècades, cada vegada més, apareixen estudis que parlen del benestar, de cuidar o promoure'l. En aquest post hi ha un recull de 6 idees clau que promouen la felicitat.

1 Accepta't. Dona't l'Ok a tu mateix/a

Comencem pel començament: tu.

Si vols ser feliç i promoure la teva felicitat comença acceptant que no ets perfecte ni et surt tot bé i que això és perfecte i esta be.

L'autoacceptació i les autocures són pedres angulars de la salut mental i el benestar, però són rutines que cada cop practiquem menys.

Una enquesta realitzada per ActionForHappiness va revelar que tot i que l'acceptació es descrivia com el predictor més fort de la satisfacció i felicitat, només el 5% dels enquestats deia ser amables amb ells mateixos. Aquesta dada és important, cal ser amables amb nosaltres, practicar l'acceptació.

Millorar i practicar l'autoacceptació com a hàbit és difícil al començament, però possible. Si vols fer-ho t'aconsello que tinguis en compte 2 aspectes que, quan treballo en sessions, normalment son clau:

  1. Canvia la teva perspectiva. El canvi de perspectiva acostuma a ser d'absoluts a relatius, per exemple:
    En lloc de dir-nos "sempre soc educada" (ningú ho és sempre i per tant quan no ho som en una ocasió ens fallarà la definició i l'autoimatge) podem dir: "Soc una persona raonablement educada i gairebé sempre ho soc" (així, centrat en la realitat, ens aporta flexibilitat i funcionalitat)
  2. Acceptar les imperfeccions com a trets únics i reconeix els teus punts forts, per insignificants que semblin.

2 Mou-te

Hi ha una quantitat èpica d'investigacions que consideren que l'exercici és una clau vital per a la felicitat i el benestar així que si has obert aquest post i no ho estàs fent ja: mou-te, entrena, belluga't!.

No, no cal que entrenis per batre a la Meritxell Soler a una cursa de 10 kilòmetres o que agafis com a referència les distàncies en les que compateix la Núria Picas, només cal que et moguis. Per estar sana i promoure el teu benestar i felicitat fes activitatfísica: camina habitualment, corre tranquil·lament, balla, escala, ves en bici, o simplement escull les escales en lloc de l'ascensor: el que vulguis però mou-te!

Foto de l'article del Nació Digital. Pots consultar el link al peu del post.

Si aquesta activitats la fas a l'aire lliure, desconnectant de les pantalles i els espais tancats, encara millor!, estaràs ajudant al teu sistema nerviós a regular els nivells de serotonina (neurotransmissor associat a la felicitat)..  

3 Practica la consciència plena

"Som més feliços quan ens centrem en el moment present" explica l'investigador Matt Killingsworth al seu TED talk. Mindfulness o atenció plena es refereix a estar en un estat en el qual prens consciència del present de manera intencionada i amb total acceptació. La pràctica del mindfulness pot ajudar a controlar els nivells d'estrès, a més activa les àrees del nostre cervell relacionades amb la sensació de benestar.

Per millorar i entrenar aquesta consciència es pot fer de moltes maneres i no es necessita res material ni eines per fer-ho: Pots començar parant atenció al teu cos (tensió o relax), al teu pensament o als teus sentiments durant uns minuts al dia (no cal pas que siguin més de 5, de fet és recomanable que si comences siguin menys de 5). Les pràctiques de minuts conscients i el diari de la gratitud et poden ajudar a augmentar la consciència i entrenar en mindfulness (o atenció

4 Continua aprenent!

En una investigació del Journal of Happiness Studies es va veure que aquelles persones qui fan per aprendre una nova habilitat o perfeccionar-ne una que ja tenen, tendeixen a experimentar més felicitat i amb mes freqüència.

És cert que a curt termini l'aprenentatge pot estar relacionat a l'estrès i reduir momentàniament els nivells de benestar malgrat això, l'alegria d'aprendre o perfeccionar una habilitat satisfà la necessitat d'autonomia i millora l'autoimatge, generant així felicitat a llarg termini. Es tracta, doncs, d'eustrès (l'estrès positiu).

Si vols practicar aquest punt és important que trobis l'habilitat adequada, les 2 idees clau respecte de quina activitat escollir per tal de potenciar aquest punt són:

  • Que no sigui absolutament fora del teu abast (si vols pots millorar la teva tècnica i estil escrivint, però no et proposis escriure una novel·la de 400 pàg. d'entrada)
  • Que esculls tu. No facis una cosa que a algú li encanta, fes una cosa que per algun motiu et crida l'atenció a tu: potser vols saber més sobre plantes medicinals o programació informàtica o potser t'interessa aprendre a fer cistells, el que sigui que et cridi l'atenció: fes això.
Photo by Kelly Sikkema / Unsplash

5 Sigues amable

Ser amable no només és beneficiós per als altres; de fet, tenir cura de la felicitat dels altres també activa les nostres àrees del cervell relacionades amb la confiança, el gaudi i la connexió social.

Un experiment amb activitats d'amabilitat de set dies va concloure que l'amabilitat es correlaciona directament amb la felicitat, tant si s'estén a persones properes a tu, com a desconeguts o fins i tot a tu mateix.

Si vols potenciar la felicitat pròpia un molt bon pla és ser amable i bondadós/a amb el món.

6 Crea i cuida vincles saludables i significatius

Els humans són animals socials. No hauria de sorprendre'ns de la descoberta que correlaciona el nostre benestar i felicitats amb la sensació de vincle amb els altres.

Vam decidir, com a espècie, viure tots juntets. Per algun motiu ho vam fer, és clar, aquest motiu principalment seguretat i confiança, continua programat als nostres gens a més tenir relacions significatives amb vincles sans potencia la nostra salut.
Robert Waldinger, director de l'estudi, psiquiatre de l'Hospital General de Massachusetts i professor de psiquiatria a la Harvard Medical School va afirmar:

"La troballa sorprenent és que les nostres relacions i com estem de feliços en les nostres relacions tenen una poderosa influència en la nostra salut", Robert Waldinger.

Els estudis coincideixen que interactuar amb desconeguts, reforçant així els nostres "llaços socials febles" també afecta positivament el nostre benestar. Pren-te una estona per dir bon dia mirant a la cara al cambrer/a qui et serveix un cafè, somriu al taxista o al conductor del bus o simplement fes bona cara quan creues la mirada amb algú pel carrer... totes aquestes microaccions potencien el teu benestar i felicitat i a més aporten en positiu al món. Ah! i són gratis!

Espero de tot cor que aquest post set resulti interessant i útil.

Photo by lucas mendes / Unsplash

Una mica d'informacio / propaganda
Si vius a prop de Manresa fer-te saber que hi ha un espai on, des de l'amor la professionalitat potenciem i treballem individualment (Gemma Calmet Psicologia i Coaching) i en grup (L'illa) aquests aspectes.


Clarificacions i cites del post:

Aquest post esta basat en el recull d'informacio d'atres posts i estudis publicats (cada un d'ells linkat ). La web de la revista https://www.happiness.com inclou un recull de 10 punts que parlem sobre la felicitat amb el titol "The 10 keys to happiness, according to science" que jo he traduit i adapatat.

En el Punt 1 quan on parlo de la importancia de l'acceptacio: The Tyranny of the Should's Norine J. Kerr https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-6163.1984.tb00198.x

En el punt 2 la fotos es de l'article del Nacio Digital https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/95040/meritxell-soler-imposa-cursa-dels-nassos-popular-barcelona-sobre-10-quilometres

En el punt 6, he traduit jo mateixa, la cita original es: “The surprising finding is that our relationships and how happy we are in our relationships has a powerful influence on our health,” said Robert Waldinger. font: https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/