Hi ha 2 certeses que podem aplicar a la vida de totes les persones del món:

  • Vivim situacions adverses
  • Tenim potencial per superar les adversitats

Sabent això, el post d'aquesta setmana el vull dedicar a 3 potencialitats que en major o menor mesura posseïm totes les persones del món i que ens ajuden a superar les adversitats.

1 El sentit de l'humor

L'humor és una forma de regulació emocional i una eina d'afrontament. L'humor és també una manera de connectar-nos amb els altres, integrar l'experiència adversa o dolorosa, trobar el significat i desenvolupar una narració que ens permeti legitimar i compartir dolor.

; T'ha passat mai que davant una adversitat t'has enriolat de mala manera i aquest riure t'ha aportat lleugeresa, força i energia?

L'humor és essencial per a la resiliència.

MINI EXERCICI: Imagina't que de la teva història se'n farà en una peli, quines parts podrien fer riure de forma simpàtica als espectadors?

I’m not sure what I said to this Icelandic horse which was so amusing, maybe i was horsing around? We had just spent some time catching the last of the light over Kirkjufell before catching up with the locals.
Photo by Dan Cook / Unsplash

2 L'equanimitat

Comencem pel començament, equànim és qui és d'ànim serè i just en tots els casos i envers tothom.

Des d'un punt de vista psicològic podem trobar aquesta capacitat definida com "la calma mental, la capacitat de ser justes i imparcials alhora mantenint el to emocional, especialment en situacions difícils". És una capacitat producte de l'atenció plena, observant la nostra experiència amb acceptació i compassió, sense reaccionar-hi.

Com més practiquem la consciència plena, menys possibilitats tenim de reaccionar a les 1001 emocions del dia a dia i això ens converteix en persones molt més hàbils per superar adversitats.

L'equanimitat és una capacitat essencial a l'hora de donar respostes a les situacions en lloc d'actuar de forma reactiva.


Photo by Javardh / Unsplash

MINI EXERCICI: Podeu fer un joc d'atenció plena: Mentre us dutxeu o quan aneu de casa a la feina ( si no conduïu vosaltres eh!), visualitzeu els vostres pensaments, sentiments i sensacions corporals en una pantalla de cine, com si allò que sentiu/penseu fos una peli. Quan la ment vagui cap al futur o el passat, feu l'exercici de tornar a posar la peli del vostre present.

3 La perspectiva i la gratitud

Trobar perspectiva i gratitud ens ajuda a recuperar energia i motivació. No volem oblidar els nostres reptes ni deixar de banda les nostres "lluites", però és súper funcional veure-les en un context menys immediat i dramàtic.

A simple shot of one of our office workspaces, Bristol UK.
Photo by Green Chameleon / Unsplash

La idea és observar el fet advers des de la distància (amb perspectiva vital) i observant no sols l'advers sinó també té tot allò que ens és favorable (connectar amb la gratitud).

La nostra existència és fràgil i preciosa; Si tenim la sort de tenir salut, llibertat, seguretat (menjar i beure) i vincles, tinguem-ho en compte.

Si treballem aquestes capacitats (que totes tenim), no sols serem més resistents davant l'adversitat sinó que ens sentirem capaces d'assumir els riscs que necessitem per assolir els èxits, tant en la carrera professional com en la vida.

Succulent center in macro
Photo by Erol Ahmed / Unsplash


Nota: He seleccionat les capacitats de les quals parlo en aquest post de l'article de forbes