Les persones som un univers en el qual hi ha 3 planetes: el cap, el cor i el cos. Cada un d'aquests planetes te un vocabulari diferent i conèixer i saber usar els 3 llenguatges diferents ens ajuda a comunicar-nos millor.

Quan ens comuniquem millor, generem millors vincles amb els altres i amb nosaltres mateixes, sí amb nosaltres mateixes també perquè si sabem crear narracions del que vivim, tenim eines per viure-ho millor.

En el post d'aquesta setmana explorarem una mica el vocabulari emocional, per anar una mica més enllà del trist, content, enfadat. Ens centrarem en la tristesa.

Quan diem que estem tristes/os

La tristesa és l'emoció bàsica, però si busquem una mica més i hi posem més vocabulari la nostra expressió, comprensió i vivència serà més rica. Explorem a continuació alguns dels sentiments als quals ens podem referir quan diem "tristos/es".

www.instagram.com/motoki


Meditation at the lake
Photo by Motoki Tonn / Unsplash

Enyorança

Sentim enyorança quan notem l'absència o vivim la pèrdua, d'alguna cosa o persona. Podem enyorar persones, estils de vida i coses.

Nostàlgia

La nostàlgia és un sentiment que ens enfoca al passat, al record. És un sentiment semblant a l'enyorança, però més enèrgic, la nostàlgia implica "desig de retorn" mentre que l'enyorança sols es refereix a la consciència emocional d'absència.

Soledat/solitud

La solitud és un sentiment dual, significa que la mateixa emoció pots fer-nos sentir de dues maneres diferents. Per una banda la solitud pot ser una sensació boníssima de connexió amb nosaltres mateixes, de serenitat, pau i benestar. Per altra banda la solitud pot resultar-nos desagradable si sentim que volem o necessitem a algú i no trobem aquest algú.  (aquesta emoció, en època de confinament s'ha potenciat, escolta bé la teva tristesa i si et parla de solitud sàpigues que per regular-la necessites comunicar)

Imatge de l'IG de @xutonthetop (Gerard Olivé)

Disgust/Decepció

Fort desplaer que un esdeveniment, el capteniment d'algú, causa a algú (això dou el diccionari). El sentiment de disgust acostuma a donar-se en 3 escenaris:

  • Lligat a expectatives massa rígides quan volíem que algú fes quelcom i no ha resultat així.
  • Quan sentim que algú ens "traeix" fallant a la nostra confiança o faltant als principis i valors que creiem essencials.
  • Quan ens pensàvem que passaria X i no passa (és un sentiment similar a la sorpresa, però amb càrrega negativa)

Desànim/Desgana/Desmotivació

El desànim és el sentiment que ens envaeix quan comencem a dubtar de les nostres possibilitats per assolir quelcom. Podem sentir desanim en els 3 planetes que dèiem al començament del post (cap, cor i cos):

  • Pensar que no ens ens sortirem
  • Sentir-nos emocionalment esgotades i sense recursos per sortir-nos-en
  • Notar que estem físicament cansades, el nostre cos ha arribat al seu límit.

El desanim el podem sentir en projectes laborals/personals  i també en relacions interpersonals.

Espero de tot cor que aquest post t'ajudi a comprendre millor aquesta emoció bàsica i a poder-la comunicar (amb tu mateix/a i amb els altres) més i millor.

Pots trobar més contingut sobre classificació i categories emocionals a la introducció de la xerrada virtual que vaig fer sobre la tristesa (l'explicació sobre emocions està a partir del minut 8:33 del vídeo).

Photo by DocuSign / Unsplash

Com gestionar la tristesa i l'angoixa?

la finalitat d'aquest pot és treballar la intel·ligència emocional des de la consciència i la comunicació i no hem parlat de la gestió, però si t'interessa saber com gestionar-les els següents pots et poden resultar útils:

Què fer quan tenim ansietat?

La respiració diafragmàtica