La respiració diafragmàtica o respiració abdominal ens ajuda a relaxar-nos, porta una gran quantitat d'aire a la zona baixa dels pulmons afavorint així una major captació d'oxigen. És un tipus de respiració que s'utilitza en moltes disciplines diferents i des de la psicologia i el coaching l'utilitzem principalment per

 • connectar cos ment i cor
 • reduir el nivell de tensió estrès i ansietat

Es un exercici súper potent i senzill de fer, però requereix re-aprenentatge. Per què re-aprenentatge?, perquè totes les persones del mon al néixer respirem d'aquesta manera, així que si et costen no et preocupis, ja ens saps, sols li hem de recordar al teu cos com es fa.

Sleeping baby
Photo by Dakota Corbin / Unsplash

ELS BENEFICIS DE LA RESPIRACIÓ DIAFRAGMÀTICA

 1. Aporta gran quantitat d'oxigen als pulmons, els "ventila i neteja"    
 2. Connecta amb el sistema nerviós parasimpàtic, encarregat del relax.  
 3. Activa la resposta de relaxació de l'organisme    
 4. Estimula el cor i la circulació    
 5. Fa un "massatge" als òrgans    
 6. Ajuda a el trànsit intestinal    

Els beneficis dels quals us parlo els hem pogut veure en diferents persones que han vingut a treballar a GCPC, però també estan descrits en diferents llibres i articles com per exemple aquest o aquest

COM ES FAN LES RESPIRACIONS DIAFRAGMÀTIQUES?

Aprendre a "respirar amb la panxa" pot portar-nos una mica de temps, és important no forçar i saber que si ens costa és absolutament normal. No és una competició amb nosaltres mateixes ni un exercici de gimnàs dels 80... les respiracions abdominals ens han d'aportar benestar, plaer i serenitat, fins i tot quan les aprenem.

Així que el primer pas és: no t'exigeixis fer-les perfecte, sols fer-les encara que et surtin "fatal" i agraeix-te els minuts que et dediques a aprendre'n

 1. Comença estirada Quan estem aprenent a realitzar la respiració diafragmàtica és útil estirar-nos de panxa enlaire, en una posició que sigui súper còmoda per nosaltres (pots utilitzar un coixí sota el cap si vols o flexionar una mica les cames.) Quan ja en sàpigues una mica més podràs practicar asseguda, a la cua del supermercat o fins i tot caminant!
 2. Posa't les teves mans sobre la panxa
 3. Expulsa tot l'aire dels teus pulmons, pots fer 3 o 4 sospirs o exhalar (treure l'aire) per la boca, l'objectiu d'aquest pas és buidar bé els pulmons d'aire residual, això farà que necessitis inspirar (agafar aire) més profundament.
 4. Comença la respiració diafragmàtica, dirigeix l'aire a la panxa a l'inspirar com si volguessis empènyer les teves mans amunt.
 5. Guarda l'aire uns instants als pulmons, sense tinguis sensació de pressió.
 6. Expulsar l'aire relaxant la panxa així es desinflarà i baixaran les mans.
 7. Queda't un instant amb els pulmons buits, nota com et vas relaxant.
 8. Torna ha inspirar profundament i lenta: omple els pulmons mentre pugen la panxa i les mans.

QUAN FER-HO?

Pots practicar la respiració diafragmàtica exactament quan vulguis.

Un parell de bones  idees són fer-la servir per relaxar-te abans de dormir o al matí per començar el dia connectant amb tu.

Espero de tot cor que aquest post t'ajudi a practicar aquest exercici.