Què són els pensaments intrusius?

Els pensaments intrusius són pensaments que semblen quedar atrapats a la teva ment. Poden causar angoixa, ja que la naturalesa del pensament pot ser molest. També poden aparèixer amb freqüència, cosa que pot empitjorar la preocupació.

Photo by Beth Jnr / Unsplash

A vegades pensem coses rares (i no passa res)

Els pensaments intrusius poden ser violents o inquietants. Poden ser pensaments de naturalesa sexual, incloses les fantasies, també poden tractar-se de comportaments que considereu inacceptables i repugnants, són aquestes característiques que els fan "interessants" i per això generen emoció (fàstic, por, culpa, vergonya...) llavors per no sentir l'emoció els intentem bloquejar i ja sabem que passa quan intentem bloquejar les emocions (creixen).

Aquests pensaments, però, són només pensaments.

Aparentment, apareixen del no-res i causen ansietat, però no tenen sentit a la teva vida. Cal tenir molt clar que:

Els pensaments intrusius no són missatges d'advertència ni banderes vermelles. Simplement són pensaments.

Perquè els tinc doncs?, d'on treuen el poder?

El que dona poder als pensaments és que, els qui els experimenten es preocupen pel seu significat i així els donen una càrrega emocional que no els pertoca.

Si ho fem així i no els expressem, els pensaments continuaran apareixent perquè es crea una espiral de pensament-emoció que cada cop sembla evidenciar més clarament que aquell pensament intrusiu és la demostració d'X, però no. Un pensament és sols un pensament.

Què fer doncs amb els pensaments intrusius?

Reconèixer el que són: pensaments intrusius.

Mentre reconeguem que només són pensaments i no guies d'actuació o prediccions del futur els pensaments intrusius no són perjudicials.

Ah!, i recorda que si realment et fan sentir malament o et generen nivells d'angoixa i patiment elevats, no cal que t'espavilis sol/a pots recórrer a professionals de la salut mental, que per això vam estudiar la carrera ;)

Som igual que els podòlegs o els oculistes, si et fa mal al peu o hi veus borrós els vas a veure, oi?, doncs amb els psicòlegs pots fer el mateix. (aquí un suggeriment, si busques el millor professional de la psicologia per tu)


Si vols, pots convidar-me a un cafè. Fent-ho em regales temps per estar al cas de les últimes publicacions, repassar apunts i pensar, crear i escriure contingut de qualitat. Si consideres l'opció, pots donar-me suport a partir d'1€ :)