Aquest post és la continuació d'aquest et recomao que, si no l'has llegit li facis un cop d'ull.

D'acord, dit això, al lio! En aquest post explicaré estratègies que ens ajuden a entrenar el nostre cervell i el nostre corasón a viure al present i així, desfer-nos de les preocupacions. Aquests exercicis també ens serveix per reduïr l'ansietat.


Photo by Hannah Olinger / Unsplash

1. Estigues en el present en tots els teus plans (pensament, sentiment i actuació).

No hi ha ningú que pugui estar a més d'un lloc. El que sí que podem fer és estar a un lloc i pensar en un altre, o sigui: podem fer l'inútil ;)

Estar-se en el moment actual ens dóna llibertat i espais per ser qui som. A més, en el present és l'únic espai en el qual reament podem fer alguna cosa, é sl'únic temps en el qual tenim influència directa.

Proposta d'exercici: el proper cop que agafis el cotxe només condueix. No t'entretinguis en el que diràs una vegada que arribis al destí. Simplement condueix. Sent la vibració del seient. Aprecia la textura del volant. Observa el teu entorn. Fins i tot, si et ve de gust (que ja és primavera!) baixa les finestres i sent el vent a la pell. segur que serà un viatge fantàstic!

A woman sitting with her chin on her hands
Photo by Ben White / Unsplash

2. No (sobre)analitzis les situacions

La realitat no es canvia analitzant-la. La realitat es canvia actuant-hi de forma proactiva després de l'analisi. Sembla evident, oi?, doncs moltes persones tendeixen a quedar-se encallades en l'anàlisi (sobre pensar, donar-hi voltes...).

Tornem a l'exemple del cotxe. Què passa si estàs conduint i de cop i volta et trobes en un embús terrible? Mires el google maps (bé, jo és que vaig amb el google maps a tot arreu) i veus que definitivament arribaràs tard.
En aquesta situació és normal sentir-te frustrada (potser fins i tot has sortit de casa amb temps de sobres) i de la frustració en neix el desig d'escapar-te de l'embús: busques rutes alternatives, penses excuses, maleeixes la resta de conductors, fins i tot penses a sortir del cotxe i anar caminant per la f·ckng ronda/autopista (!).

En aquesta situació fàcilment estem estressades, enfadades, rabioses i preocupades, però realment no hi ha res que en aquesta realitat i present puguem fer per canviar-la. Sobre-analitzar la situació sols ens generarà mal estar.

Quina és una bona estratègia d'ordre i neteja emocional? Centrar-nos en el present, acceptar la realitat i fer el que podem fer. Així doncs:

  1. Acceptar que arribarem tard.
  2. Trucar/avisar al lloc on anem (amb antelació: si enviem un mis ara, encara no anem tard!) explicant-los breument la situació i avisant que arribarem tard.
  3. Relaxar-nos i simplement està al cotxe, podem aprofitar per respirar, escoltar la ràdio, buscar coses en el paisatge que ens agradin... o simplement esperar pausadament.

Totes aquestes estratègies ens ajuden a no viure en un futur horrible imaginat sinó en un present real i ben gestionat ;)