Objectiu i resultat són dos termes que si sabem diferenciar correctament ens ajuden a assolir allò que desitgem, però poques persones coneixen la diferència entre l'un i l'altre.

En aquest post clarificarem el significat per tal que puguis usar-los en pro al teu benestar i als teus propòsits.

En poques paraules, el resultat és allò que volem que passi i l'objectiu és allò que podem fer per tal de procurar que passi allò que volem que passi.
Girl in High Line
Photo by Juan Di Nella / Unsplash

La diferència entre objectiu i resultat

El resultat és allò que volem obtenir (un 10 a l'examen, marcar un gol, millors condicions laborals) i l'objectiu és allò que podem fer per tal de procurar obtenir-ho (estudiar, entrenar, millorar la nostra efectivitat laboral).

Els objectius

Per assolir 1 resultat podem tenir diversos objectius. Per exemple, per córrer una mitja marató en 80 minuts (resultat desitjat) els nostres objectius poden ser de força, agilitat, resistència, pes, descans, alimentació, etc.

Els 4 punts clau dels objectius:

  • Estan a les nostres mans, són passos (més o menys complexes) que podem seguir.
  • Són esglaons necessaris per incrementar la possibilitat d'assolir/obtenir allò que desitgem.
  • A vegades no ens il·lusionen i motiven com ho fa la idea d'obtenir el resultat (entrenar sèries pot no il·lusionar-nos tant com guanyar la cursa).
  • No són garantia d'èxit, però són necessaris per assolir-lo (entrenar no ens garanteix guanyar, però és requisit necessari per fer-ho)
Complir els objectius potencia l'opció d'obtenir el resultat, però no el garanteix.

Per tal de marcar-nos bons objectius cal que aquests siguin objectius SMART (específics, mesurables, assolibles, realistes i temporitzats)

El resultat

És el fruit, allò que desitgem.

En l'exemple de la cursa el resultat és la posició concreta on hem quedat, en l'exemple d'un examen el resultat és la nota que hem tret.

És molt important ser conscients que els resultats mai estan assegurats perquè no estan al nostre cercle d'influència sinó al de preocupació. L'exemple de l'arquera ens serveix per explicar aquest fet:

Una arquera es disposa a disparar una fletxa. Ha entrenat durant temps la tècnica, la força, la flexibilitat, el focus d'atenció i la respiració i està totalment preparada per fer un bon tir. Es col·loca a lloc repassa mentalment els passos i els segueix físicament a la perfecció. Deixa anar la fletxa, ha estat un tir meravellós!, però just en aquell moment un ocell es creua a la trajectòria i colpeja la fletxa que cau a terra al costat de la diana... L'arquera somriu, ha estat un tir perfecte, ha complert tots els seus objectius malgrat que el resultat no s'acosta, ni de bon tros al que esperava i desitjava.

Com utilitzar correctament objectiu i resultat

Per usar correctament els termes per tal que ens ajudin a assolir allò que desitgem o necessitem ens caldrà:

  1. Definir els resultats que ens agradaria obtenir en un període de temps concret i en rols específics. L'ideal és treballar per 1-3
  2. Per cada resultat definir els  objectius que ens marquem per procurar assolir-lo
  3. Fer que els objectius siguin SMART
  4. Dur a terme les accions marcades en els objectius SMART.

Espero que aquest post t'ajudi a clarificar els resultats que realment vols i a assignar-los objectius funcionals.

Running in AZ
Photo by Isaac Wendland / Unsplash