Ja fa un temps vaig explicar el CBE (Compte bancari emocional) i com aquest ens explica les relacions de confiança o no que tenim amb els altres.
En el post d'aquesta setmana vull parlar-vos de dipòsits clau que podem fer-nos a nosaltres mateixes per incrementar la nostra autoconfiança, són estratègies cognitives que podràs començar a practicar ja!.
Trucs de cognició per incrementar la confiança en un mateix
A continuació les 5 accions que podem practicar per guanyar confiança en nosaltres mateixes.
1. Qüestiona les teves creences limitants. Quan érem infants, creiem que podem conquerir el món, vivíem en un món de possibilitats però a mesura que creixem anem integrant aprenentatges i creences que no sempre són funcionals.
En la vida adulta sovint pensem coses de nosaltres mateixes que no són certes (sóc massa gran per X, no sóc prou per Y , per donar 2 exemples súper comuns), qüestionar-nos aquest tipus de pensaments ens ajuda a flexibilitzar el pensament i a no viure en un estat de limitació que genera inseguretat.
Ep!, no es tracta de mentir-nos eh!, es tracta de centrar en la realitat.
2. No et fiïs massa de la memòria. La nostra memòria no emmagatzema informació exacta sinó que la passa pel filtre de la nostra estructura cognitiva (pensaments i creences) i l'encaixa perquè quadri, llavors ho guarda. És per això que diferents persones que viuen el mateix esdeveniment solen tenir versions diferents.
El cervell té un biaix de confirmació integrat. - LaRae Quy
A la universitat vaig tenir l'oportunitat de participar en un experiment sobre la validesa de la memòria en testimonis de robatoris i va ser espectacular, tothom ho explicava diferent, canviàvem l'alçada de la persona, el color del jersei i fins i tot d'on venia i cap a on havia marxat!, quin drama la memòria si la volem utilitzar per jutjar!.
Aquest biaix ajuda a evitar que el cervell se sobrecarregui amb massa informació i és funcional en aquest sentit, però alhora ens explica com les persones amb poca confiança en elles mateixes tendeixen a emmagatzemar informació amb aquest biaix negatiu i a potenciar així la baixa confiança o autoestima.
3. Corregeix el biaix negatiu. El dia 1 de la nostra existència com a espècia (o potser el 2, ara no m'hi vull posar massa en això d'història i antropologia que no en sé..) les persones vivíem sentint que o menjàvem o se'ns menjaven, d'aquesta manera: desconfiar, tenint un biaix de negativitat a l'hora d'interpretar la realitat ens manteníem fora de perill. Aquesta estratègia preconscient ens va servir durant anys, però avui ens és disfuncional en la majoria dels caos: no totes les coses noves o diferents són una amenaça per a la nostra supervivència.
Corregir aquest biaix pel que fa a nosaltres mateixes també ens ajuda a guanyar confiança, ja que si no ho fem, malmetem la nostra confiança fixar-nos i jutjant-nos sols d'acord amb tot el que hem fet malament.
4. Cuida el teu discurs. La manera com et parles és el que des de la psicologia anomenem el teu discurs intern i aquest afecta la teva confiança, seguretat i benestar. Sigues positiva i realista quan et parlis. Un bon exemple de bones afirmacions són les anomenades afirmacions positives que ens ajuden a reeducar el nostre discurs.
Quan et dius, sé què fer en aquesta situació o veig les coses més com un repte que com un problema, dones el primer pas cap a una resposta positiva.
5. Focalitza en el que pots fer (i fes-ho). Moltes vegades el que danya la nostra autoestima i confiança és tenir proves dels nostres "errors" i de les nostres misèries. Un pla infal·lible per cometre erros i viure misèries i derrotes és intentar fer allò que no està a les nostres mans i procurar influir allà on no tenim influència. Sé que expressat així pot semblar absurd i simplista però malgrat això:
Comença on ets, utilitza el que tens, fes el que està a les teves mans
Si actues així començaràs a posar la teva energia i dedicació al teu cercle d'influència i així guanyaràs protagonisme i seguretat a la teva vida.