Creure que tot està sota el nostre control és increïblement estressant. Tot sempre és massa.

Si a més de pensar que nosaltres ho hem de controlar tot, pensem que ho hem de controlar perquè estigui "bé" a l'estrès se li suma l'angoixa, llavors la càrrega que sentim és tan pesada que ens fa enfadar i entristir arrossegar-la.

Si saps de què et parlo, aquest post és per tu ;)

woman left hand on hair under sunset
Photo by Riccardo Mion / Unsplash

Capacitat de rendir-nos i confiar davant la incertesa

Aquesta és la clau de com deixar anar l'estrès i l'ansietat: rendir-nos i confiar en la incertesa.

Rendir-nos a la "terrorífica" realitat "tenim molt poca influència sobre la vida en general" és increïblement alleujant.

Aquest pensament, absolutament oposat al pensament "controller", genera en els primers moments sentiments de por i desordre a les persones amb patrons cognitius de control. Hi ha que fins i tot s'enfada:

"Però quina tonteria és aquesta!, vaya xorrada!"

woman wearing green top
Photo by Christian Fregnan / Unsplash

És normal. Passar de creure que ho controlem tot a adonar-nos que amb prou feines controlem de quin color portem els mitjons és tot un canvi. A més confiar en la incertesa pot sonar a "hippy-happy-flowers-vago"

Llavors, què passa amb la proactivitat, per què fer res si controlo tan poc?

Ser persones proactives, enfocar les nostres actuacions cap a la persona que volem ser, ens connecta a nosaltres mateixes i ens aporta benestar, a més ens permet aprofitar tot el nostre potencial. Per això val la pena la proactivitat, per ser felices i assolir els nostres objectius.

La proactivitat centrada en el ser és rendir-nos a la incertesa sabent que aquesta rendició és vèncer.

Dit d'una altra manera, actuem proactivament per ser. Per gestionar proactivament allò que està a les nostres mans i deixar anar tot allò que no ho està. "Rendir-nos a la incertesa" és deixar de gastar energia i espai de pensament en allò què no podem fer (estrès) i en com fer-ho perfecte (angoixa) per passar a pensar com fer-ho perquè tingui sentit per nosaltres, des dels nostres principis i valors, amb tot el que sabem, fent el que podem fer.

man holding white ceramic teacup
Photo by Andrew Neel / Unsplash

MIRCO EXERCICI

Pregunta't: "Què hi ha en el meu control ara mateix?"
I totes aquelles coses que ara mateix no pots controlar, deixa-les anar, deixa de lluitar-hi i rendeix-te a la incertesa de la vida.

La paraula clau en aquest exercici que ens allibera de l'estrès i l'angoixa és "confiança", confia que estàs aprenent, en què el que sents és informació. Confia que estàs en una etapa concreta del camí i que centrant-te en el que sí que pots gestionar assoliràs el que necessites. I els altres, la vida i les coses aniran fent, cadascú el seu caminet, amb aprenentatges que els pertoquin agafant el que puguin i deixant anar el que no puguin i si s'equivoquen?, doncs, és el seu aprenentatge: tu no ho pots (ni ho has de pretendre) controlar.