Per mantenir  un estil de vida sa, estiguem o no confinades, hem de tenir en compte els 3 plans (o planetes) en els quals vivim. Aquests són cap, cor i cos.

Foto de Hutomo Abrianto

El planeta del cap: el que pensem

Part de la nostra és sols pensada. Sé que aquesta afirmació post sonar estranya, però quantes vegades ens hem preocupat pensant en què passaria quelcom fatal que finalment, no ha passat mai?, doncs això. Part de la nostra vida és pensada.

Cuidar els nostres pensaments i viure de manera que resulti funcional i pràctica pel nostre caparró és important, ni més ni menys que els altres: 1/3 parts. Més endavant veurem com.

El planeta del cor: el que sentim

De la mateixa manera que hi ha coses que sols pensem, a vegades hi ha  coses que sols sentim però que no formen part de la realitat (sovint,  aquestes són resultat dels pensaments, però no sempre). Alguna vegada  t'has sentit trist/a, enfadat/da o alegre/a sense saber exactament per què?, això ens passa quan hem estat alimentant el nostre corasón amb creences, patrons o discursos dels quals no som conscients.

Cuidar  la nostra emocionalitat, legitimant-la i respectant-la és una altra de  les 3 parts que hem de treballar per dur un estil de vida sa.

El planeta del cos: el que fem

Ai!, el pobre planeta del cos, mira que el valorem poc i el paio (o la  paia) es passa el dia processant informació, creant energia i rebent  ordres: parla, calla, camina, riu, plora.. Buf! i a sobre a vegades encara el tractem malament, dormint poc, alimentant-nos malament i dient-li que a veure si tegrans o no està prou fort...‌‌

Cuidar el nostre cos i les nostres accions és brodar-ho. 3/3, ple.

Un estil de vida sa és un estil de vida que podem mantenir en el temps.

Aquesta era la primera de les preguntes que us suggeria en el post sobre com afrontar el confinament de la millor manera possible. Una vida sana en aquests 3 planetes comportarà que podrem estar en equilibri entre el desgast i la recuperació de cada un d'aquests planetes.

Si aconseguim un estil de vida equilibrat, tindrem la clau per viure el confinament de la millor manera possible.

Accions per equilibrar el cap

Al planeta del cap li agrada l'ordre, la previsió, el control, aprendre (la no monotonia) i tenir la raó. Comencem per aquí, que sabent que li agrada ja ens podem començar  afer una idea de com cuidar-lo en una situació de confinament.

Algunes idees clau són:

  • Tenir un horari i seguir-lo (això aporta sensació d'ordre i control)
  • Planificar els nostres objectius en períodes de temps curts (setmanalment, per exemple) la situació és tan intensa i inserta que fer-ho en períodes més llargs podria aportar-nos frustració, si no es complís.
  • Crear-nos noves rutines adaptades a la nova realitat (horaris de llevar-nos, menjar, etc)

Accions per equilibrar el cor

Al planeta del cor li encanta que l'escoltin (nosaltres i els altres), li encanta estimar i que  l'estimin, sentir que forma part de la vida d'altres persones, li agraden les històries que tenen emoció (totes les que són de veritat) i també expressar-se lliurement.

Algunes idees clau són:

  • Poder expressar amb claredat com ens sentim sabent que això no és la realitat sinó com ens sentim en aquest moment concret, en aquesta realitat.
  • Saber  que tenim dret a estar malament i que els altres poden ajudar-nos:  escoltant-nos, animant-nos i de la mateixa manera després nosaltres els  podrem escoltar i animar. (Podem fer torns recolzant-nos les unes a les altres... )
  • Escoltar  música, llegir, veure pelis, teatre, quadres... qualsevol expressió  artística/metafòrica serà un espai agradable pel nostre corasón, ja que en l'art acostuma a sentir-se escoltat i legitimat
The original piece has found it’s place on the right-hand side of my wall. It’s supposed to capture a rough tide, some harsh words, knocking you down, back and forth. It comes in waves, always. While we wait quietly for the tides to calm down, let’s enjoy the sea breeze for now.
Photo by Henrik Dønnestad / Unsplash

Accions per equilibrar el cos

Al planeta del cos li encanta el fred quan té calor i la calor quan té fred, li encanta menjar amb bons gusts i textures interessants, els massatges, els estiraments i sentir-se útil i fort.

Algunes idees clau:

  • Practicar respiracions conscients. Respirar profundament ens ajuda a mantenir i/o recuperar un estat de calma i benestar. Aquest article sobre connectar amb la positivitat i aquest sobre visualitzacions positives potser et resulten interessants.
  • Mantenir-nos actives físicament. Ep!, no cal que, si no hem anat a córrer mai, ara fem maratons pel passadís de casa eh!, però cert grau d'activitat física ens ajudarà molt a tenir un bon funcionament emocional. La clau seria: no estar tot el dia assegut.
  • Alimentar-nos correctament i mantenir-nos ben hidratats és el que recomanen tots els professionals de la salut: Miravet recomana hidratar-se bé i tenir una alimentació equilibrada, amb  fruita i verdura, i "menjars que no siguin pesats", fàcils de digerir (...). [extret d'un article del diari ara]

En aquest post he escrit sols alguns exemples de cada planeta,  l'important és que cadascú de nosaltres, des de la seva particularitat  tingui en compte aquests tres plans en els quals vivim (pensament,  emoció i acció) i pugui explorar i trobar la seva manera de cuidar-se.

___________________________

Espero que aquest post et resulti interessant i útil. ‌‌Continuaré a l'altra banda de la pantalla :)