Aquest cop no ens frustrarem amb plans inasolibles

Un pas més en ordre i neteja emocional. Aquest és el segon post que escric sobre com ordenar les nostres emocions i netejar el nostre pensament de prejudicis, expectatives i culpa.

expectatives-1

Netejar i ordenar els nostres pensaments passa per no generar-nos males expectatives ja que aquestes són font de frustració i malestar. En el post d’avui canviarem les expectatives per reptes i esperança.

1. Desfés-te d’expectatives massa concretes

Una expectativa és una idea clara del que passarà i com. Sovint tendim a crear-nos imatges de postal de com serà una situació determinada. Amb la millor de les intencions creem imatges que ens resulten nocives. Com serà, per exemple, el dinar que organitzem?, si la imatge que hem creat és hiper-explícita, en lloc de servir-nos com a guia acaba esdevenint una presó.

Tendim a fixar-nos massa en el que considerem que ens cal per assolir aquella imatge idíl·lica exacte (a quina hora passarà què, quins gots posaré, com anirem vestits i quina música sonarà...) i això ens dificulta parar atenció en el que som, sentim i pensem.

Les expectatives massa específiques ens allunyen del que realment desitgem: que sigui un migdia agradable, que estiguem a gust i que els convidats surtin contents d'haver passat una estona amb nosaltres.

Per exemple, per tal que es complexi la nostra esperança (benestar i alegria al dinar) la camisa o samarreta que porti el nostre fill és poc rellevant. De la mateixa manera que és poc rellevant com de brillants estan els panys de les portes. Si cometen l'error de prioritzar una imatge idealitzada i hiper-específica per intentar recrear-la és probable que no aconseguir complir tots els punts i això ens genera frustració i malestar. Estarem impedint que es complexi la nostra verdadera esperança: benestar i alegria al dinar.

2. No tinguis expectatives a 5 anys vista

Hi torno: Una expectativa és una idea clara del que passarà, serà i com. De debò que ens pensem que podem crear-nos una idea clara del que passarà i com d’aquí a 5 anys?

Hem confós els objectius (fars i guies d’allà on ens agradaria arribar, allò pel qual volem perseverar i lluitar) per imatges exactes de com serà això. Si tenim una idea clara del que ens agradaria a la nostra vida futura és un tresor!, no l’espatllem donant-li un format d’expectativa (massa específic i concret). 
postal fruites de fons i farse "no confonguis les expectatives amb els objectius"
 
El millor que podem fer si tenim aquesta claredat respecte el nostre futur és donar-li format de somni (visió) i objectius (missions). Una bona manera de treballar visió i missió personals és fent un procés de coaching personal, però això ja és un altre tema i avui es tracta d'ordre i neteja emocional.

3. Tingues reptes i objectius

No podem saber el que passarà d'aquí a 5 o 10 anys, però sí que podem gestionar on volem arribar fent petits passos des de l'avui.
La millor manera de no excedir-nos generant expectatives és establir reptes realistes i assolibles a curt termini. Si actuem així, generarem motivació i confiança alhora que ens netejarem i ordenarem emocionalment ;)

Proposta d’exercici:

Riu!, una de les millors defenses contra les expectatives és el sentit de l’humor, et proposo que busquis “pinterest fails nailed it” al google imatges.