En el post d'aquesta setmana parlo d'una de les fonts de malestar més comú en les diferents franges d'edat: la gelosia.
És sorprenent veure com aquesta sensació (barreja d'emoció i pensament) priva a persones fantàstiques d'entre 6 i 100 anys centrar-se en elles mateixes i aprofitar el seu vertader potencial.
Photo by Gleb Lukomets / Unsplash
En primer lloc, per què diem que la gelosia és una sensació (emoció + pensament)?
Perquè aquesta sensació no és només cognitiva (pensament) o emocional. Els "gelos" no són sols una emoció sinó que per créixer necessiten també el pensament.
Els pensaments que potencien la gelosia són:
- pensaments comparatius i
- pensaments centrats en l'altre
Les emocions que la fan créixer són:
- Por
- Vergonya
- Ràbia
És per això que diem que la gelosia no és només una emoció... tot i que la podem trobar sovint classificada com a tal.
Què son els "gelos"?
Són la sensació que tenim quan creiem, pensem o sentim que quelcom ens pertany i no volem compartir-ho. Cal diferenciar-la de l'enveja que la sentim quan volem quelcom que tenen els altres.
Què fer quan sentim gelosia?
1. Evitar pensaments negatius.
Redirigir el nostre focus d'atenció, si hem vist una fotografia que alimenta aquesta sensació, deixem de mirar-la i de buscar-hi tots els detalls.
2. No comparar-nos.
Que hi ha persones més altes, més baixes, més llestes, més gracioses i més antipàtiques que nosaltres ja ho podem donar per fet. Comparar-nos és una de les maneres més eficaces que tenim per desgastar la nostra autoestima tot perdent el temps (no serveix per res!), així que quan vegis que t'estàs comparant, simplement deixa de fer-ho.
Photo by Kyle Loftus / Unsplash
3. Respectar l'espai de l'altre.
Respectar el seu espai com ens agradaria que respectessin el nostre. Atenció en aquest punt, no sols estem parlant de l'espai físic sinó també de l'espai emocional, totes les persones del món tenim "idees secretes", pensaments que pel motiu que sigui no volem dir. De la mateixa manera totes les persones del món necessitem sentir-nos respectades pels qui ens estimen així que si tens un amic, una filla o una parella amb un secret, deixa que el tingui, que el visqui i si un dia te'l vol explicar, ja te l'explicarà. El que no té sentit emocionalment és rebuscar en el discurs o les coses d'altri, això ens fa mal a nosaltres, als altres i a la relació.
4. Explicar com ens sentim.
Si una situació ens ha fet sentir de determinada manera: expliquem-ho. El consell és no fer-ho en calent si no quan ens sentim preparades per fer-ho. (ep!, no es tracta de deixar passar 6 anys eh!, es tracta que passin uns minuts, unes hores o fins a un màx d'un parell de dies... si fa més de 3 dies ja ho pots deixar anar... forma part del passat).
5. Respectar-nos i estimar-nos.
Pensa en tu mateixa com una persona respectable, actua amb tu mateixa amb respecte. Estima't també per qui ets, pel que has esdevingut amb les decisions que has pres, amb aquelles que vas encertar de ple i amb les quals vas equivocar-te al 100%