La perseverança és la persistència en alguna cosa empresa, prossecució continuada en quelcom començat (així ho explica el diccionari). El que no explica el diccionari i que és molt important de tenir en compte és que la perseverança és una habilitat/qualitat del caràcter de les persones que ens juga a favor o en contra depenen de com l'utilitzem.


Photo by Yeo Khee / Unsplash

Què significa això?, que si perseverem quan tenim un objectiu clar i lluitem per aconseguir-lo la persistència en la consecució de l'objectiu serà una qualitat, quelcom que ens "anirà a favor" però si per contra persistim sense objectiu, fe sols per continuar fent, molt probablement aquesta manera de perseverar ens jugarà en contra, desgastant-nos i prou.

QUAN PERSEVERAR?

Així, doncs, abans de parlar de les habilitats de les persones perseverants és molt important saber quan cal perseverar i quan no. Així perseverarem quan tinguem una fita, un objectiu on anar i deixarem de gastar energia quan no sapiguem cap on estem anant. Per distingir aquests 2 moments podeu llegir aquest post sobre planificar objectius

COM PERSEVERAR?

3 capacitats/actituds de les persones pereseverants


Photo by Blake Cheek / Unsplash

1. La capacitat de trobar significat

Quan experimentem decepcions, pèrdues o situacions complicades, trobar un sentit en el nostre dolor ens ajuda a acceptar i integrar el que hem passat. Les persones resistents confien que hi ha un regal, una lliçó o una oportunitat en qualsevol situació desafiant.

Aquesta visió de la realitat ens ajuda a treure aprenentatges de les situacions i això ens connecta amb una actitud perseverant.

2. La capacitat de ser vulnerables, connectar-nos i demanar ajuda.

El suport i la connexió són essencials per sobrepassar els moments difícils, la connexió depèn en bona part de la vulnerabilitat.

Moltes persones de la nostra generació (especialment els homes), creiem que semblar fortes i immutables fins i tot enmig del caos o de les situacions complicades és una fortalesa i sí, en part ho és, però altra vegada en torbem amb una qualitat que pot anar-nos en contra.

Ser fortes i no desesperar-nos a cada petit entrebanc està molt bé, igual que deixar estar la creença i mostrar-nos vulnerables, compartint experiències dures i demanant ajuda i consell quan ho necessitem. Que per alguna cosa vivim tots juntets els humans! ;)

3. Capacitat de mantenir una relació de suport amb nosaltres mateixes

Molts de nosaltres no tenim en compte com ens tractem a nosaltres mateixes.

El discurs intern que mantenim, el que ens diem a nosaltres mateixes és clau i una de les capacitats essencials de les persones perseverants. És absolutament diferent dir-nos: "joder sempre la cagues", que dir-nos: "ostres!, l'he cagat amb això però sóc capaç de sortir-me'n". La compassió cap a nosaltres mateixes, entesa com l'actitud que comprèn i no castiga o sobre-jutja l'error, fomenta la resiliència i la perseverança.


Photo by rawpixel / Unsplash

Proposta d'exercicis

Et proposo que durant 1 setmana practiquis aquests 2 exercicis que t'ajudaran a entrenar una visió del món i de tu mateixa que afavoreix l'actitud perseverant.

  • Busca la lliçò:Davant de situacions dificils o no desitjades, pregunta't "Quina lliçó hi ha?" o "Com aquesta situació pot resultar una oportunitat per mi o per una persona que estimo?".
  • Demana't disculpes, diga't t'entenc: Durant una setmana recorda't a tu mateixa que no ets un robot, ets un ésser humà imperfecte com tothom, i el fet d'equivocar-se (i sentir-se malament) forma part de ser humà. Així quan cometis un error o hagis fet quelcom que no t'acaba de convèncer entén-te i perdona't com ho faries amb una bona amiga o amic.