La tornada al cole o institut és un moment de nervis i mal de panxa per molts infants, pre-adolescents i adolescents. La sensació és absolutament normal i en cap cas cal dramatitzar. Per això en el post d'avui comparteixo 5 accions que podem fer per generar un bon clima i una bona dinàmica familiar i així preparar-nos per tenir un any escolar fantàstic.
shallow focus photo of toddler walking near river
Photo by Daiga Ellaby / Unsplash

1. Actitud positiva.

L'actitud de pares i mares davant la tronada a la feina és clau perquè són el mirall on els infants es miren per aprendre a interpretar el món i saber com sentir-se i actuar-hi. A més, també podem afavorir l'actitud positiva centrant el pensament en les oportunitats (allò que guanyem amb la tornada al cole/insti) en lloc de fer-ho en allò que perdem (s'ha acabat la piscina). L'actitud és clau i ho canvia tot, per això és el punt 1 per una bona tornada el cole.

man holding bag walking on road
Photo by LinkedIn Sales Navigator / Unsplash

2. Mantenir/recuperar quotidianitat.

En aquest cas tenim en compte sobretot hàbits alimentaris, d'higiene i horaris. Una bona idea acostuma a ser (quan els infants tenen edat oportuna) pactar-lo entre tots els membres de la família. Tan si el pactem com si simplement l'expliquem (infants menors de 10 anys no estan en condicions de pactar els horaris d'entre setmana però sí que els podem deixar escollir el cap de setmana entre possibilitats que els plantegem nosaltres) el podem fer per escrit i posar-lo en un lloc visible de casa (nevera, cartellera...) per a tenir-lo present i així afavorir l'autonomia dels més petits.

3. Marcar les normes bàsiques.

Com en el cas de l'horari, caldrà pactar les pautes de comportament per afavorir el bon clima familiar. Si hi ha algunes normes familiars que volem que compleixin és moment de recordar-les i clarificar-les, és interessant també exposar el motiu pel qual posem aquella determinada norma.

4. Elaborar un quadre de serveis.

Si hi ha tasques que els infants/adoles han de fer podem utilitzar l'eina del quadre de serveis. Si el fem conjuntament i de forma visual ajudarà als infants i adoles a responsabilitzar-se de les tasques.

5. Potenciar la comunicació.

La comunicació és la base dels vincles, familiars o no. Potenciar la comunicació a casa afavorirà que els infants, pre-adoles i adoles ens expliquin com s'han sentit a l'escola/insti i què els ha cridat l'atenció en positiu i en negatiu. D'aquesta manera podran compartir els seus neguits (fent-los més petits) i alegries (fent-les més grans).
woman sits on sidewalk holding smartphone while smiling
Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Espero que hagueu tingut un molt bon primer dia de cole/insti i estic segura que per bo que hagi sigut, demà encara pot ser millor! :D