El CBE és el Compte Bancari Emoiocnal.Sí, ara parlaré d'emocions fent una metàfora amb comptes bancaris, sé que pot semblar una mica estrany, però veureu que bé que va per entendre els nostres corasons.

Tal com explica Stephen Covey, quan ens relacionem generem sensacions positives o negatives a les persones amb les quals interactuem. El concepte del CBE explica aquestes relacions, com si tinguéssim un compte bancari emocional amb cada persona.

Què és CBE

El CBE és la matàfora que explica els diferents vincles de confinaça que tenim amb les persones.

Les claus conceptuals són:

  • En el compte ingressem o retirem confiança.
  • Tenim un CBE diferent per cada persona, però igual que els bancs, si hem de demanar crèdit, l'estat dels comptes que tinguem amb les altres "entitats" influenciaran.
  • Quan generem comptes bancaris positius les relacions són satisfactòries.
  • Quan generem comptes bancaris negatius les relacions són nocives.

Hi ha actituds que permeten omplir el CBE i d'altres que el buiden ràpidament.

smiling woman shaking hands with another person
Photo by rawpixel / Unsplash

No depen únicament de nosaltres

Nosaltres podem decidir si tenim intenció d'ingressar o retirar confiança realitzant una actuació determinada, però és l'altra persona (la receptora) la que valora si ha estat un ingrés o una retirada.

Podem, per exemple, fer un regal molt car a algú per intentar fer un "ingrés" al CBE, però que aquesta acció acabi resultant en una retirada de confiança

Accions que ingressen

A continuació 6 accions concretes que són ingressos al compte bancari emocional

1 Digues hola
Per estrany que soni, dir hola mirant als ulls de la persona a la qual saludem, no és tan comú com podria semblar. De vegades estem tan atrapades en el nostre propi "ui que tard que vaig" que ens pensem cridar hola!, és el mateix que anar a algú, mirar-lo a la cara i dir-li: hola!. No és el mateix.

2 Primer escolta per entendre
Sempre, sempre, sempre que vulguis que una conversa "vagi bé", primer procura entendre el que et diu la persona amb la qual parles. (Ah!, és clar, abans de posar-te a parlar amb algú també estaria bé que sabessis què és el que vols dir tu i on vols anar a parar.. Però aquest és un pas previ que ja hem comentat en altres ocasions)

woman in white-and-black striped tops looking each other
Photo by Trung Thanh / Unsplash

3 Expressa empatia
Escoltar és només una part de l'empatia. Empatitzar és la capacitat de percebre, compartir i comprendre (en un context comú) el que una altra persona pot sentir i preocupar-nos-en/ocupar-nos-hi. Expressar empatia seria quelcom així: "De manera que el que dius és que us sentiu d'aquesta manera?" o "Sembla que us sents així, ho estic entenent bé?". Empatia en resum és donar a entendre a l'altre que el comprenem i que legitimem les seves emocions o sentiments.

4 Fes el que dius que faràs
Així de simple. Si li has dit a algú que li enviaries un mail: envia'l. Si li has dit al teu fill que aniríeu a la muntanya amb bicicleta: aneu-hi! Aquest dipòsit al CBE no és dels més grans que podem fer, però m'agrada compartir-lo perquè no complir, no fer el que hem dit que faríem és una de les retirades de confiança més bèsties que podem fer.

5 Sigues servicial
Ser servicial és una forma molt gran d'invertir en el CBE. Ep!, no en plan minyones si no en plan companyes i guies (en el cas de menors).

En menors (bé, i en adults també) serviu les seves necessitats (no els seus desitjos) ensenyant-los com satisfer-les. I de tant en tant podem fer-los un sopar molt guai o donar-los amb un mini regal sorpresa. No!, no ha de ser res ni tan sols comprat, és un detall, una sorpresa que diu: ei!, he pensat que això t'agradaria/et faria servei ergo he pensat en tu.

woman holding flower bouquets
Photo by Jeremy Cai / Unsplash

i com distingim necessitats de desitjos?
Les necessitats són:

  • estimació
  • respecte
  • escolta
  • espai propi (físic i emocional)

Els desitjos (poso els meus perquè ja me'ls sé...)

  • Una casa a la platja
  • Un munt de quartos per dur a terme projectes que ja tinc pensants però que necessiten força pressupost
  • Una jaqueta espectacular tipus "bomber" que vaig veure l'altre dia al "desfile" de la Helbigh
    ...

i recorda que EL MILLOR REGAL: Doneu part del nostre temps.
L'única premissa que ha de tenir un bon regal és que ha de ser autèntic i intencional.

6 Dóna abans de demanar
Quan tot falla, només cal donar allò que volem rebre. Pensa molt bé i detalladament, exactament què vols?, que t'agradaria que passés, que et diguessin? Com t'agradaria que et tractessin.

Doncs agafes aquestes respostes i les converteixes en accions de les quals seràs la protagonista.