A vegades les persones ens quedem encallades en situacions, no sabem cap on tirar i en sembla que cap de les opcions que se'ns plantegen és bona plenament bona o correcta. Aquestes situacions són dilemes i en el post d'avui pretenc aportar eines per resoldre'ls.
Des de la psicologia i el coaching entenem els dilemes com a problemes mal plantejats (o barrejats: de dos problemes diferents en fem 1 de sol). Aquesta estructura -veure els dilema com a problema mal plantejat- ens posiciona en un marc mental absolutament que ens orienta a la solució i ens dona poder perquè
els problemes tenen solucions (encara que no l'hàgim trobat encara)
Fes-te aquestes bones preguntes quan tinguis una decisió complicada a la vida
Les preguntes son font de coneixement així que fer-nos bones preguntes sembla una opció fantàstica per resoldre situacions en les quals ens sentim atrapades o vivim com un dilema.
Si pots, contesta-les per escrit, pregunta a pregunta, dedica un màxim de 15 minuts per pregunta, no més.
Si no faig això, me'n penediré?
Pensa a llarg plaç, d'aquí a 1 any, per exemple, et penediràs d'haver pres / de no haver pres aquesta decisió?.
La majoria de les persones tendeixen a tenir un biaix "conservador" en la presa de decisions, procuren mantenir "el control" i la seguretat i a vegades això pot resultar una pèrdua d'oportunitats. Si et saps d'aquest grup de persones, si tens la sensació que tendeixes a triar "el mínim canvi possible" aquesta pregunta et pot ajudar.
Ep!, està clar que no volem anar "a loloco", "sense pensar", però està igual de clar que no volem deixar passar les oportunitats que ens regala la vida.
De què tinc por?
A algunes persones els costa prendre decisions perquè tenen por a equivocar-se (com si "no fer" no fos prendre una decisió), però no és sol al fracàs que tenim por, tenim por al canvi i sovint l'èxit també ens pot espantar.
Posar-nos davant la por i demanar-li que ens expliqui que és això que tem tant ens ajudarà a veure-hi més clar.
Qui és el/la protagonista d'aquesta decisió?
Per a qui estàs fent això?, a qui estàs tenint en compte per a prendre la decisió? És ok tenir en compte als altres, però sobretot no t'oblidis de tu.
Què diu la meva intuïció al respecte?
Aquesta és una mica complicada d'explicar per què la intuïció és coneixement pre-conscient, però la idea és força palpable en l'àmbit físic. Posa consciència al teu cos (normalment ho notem a la boca de l'estómac) com et sents davant la decisió?, què diu el teu cos al respecte?
Sí, sé que són preguntes estranyes i més si les demanem al cos, però encara que sigui sols per jugar, si et trobes en una decisió complicada, fes aquest exercici. Posa la consciència al teu cos i pensa les opcions que tens: fixa't com reacciona (temperatura, tensió, respiració).
Amb quina finalitat vull prendre la decisió?
Cap on vols anar?, què és el que t'agradaria que passés? On t'agradaria arribar?, què t'agradaria assolir?
Totes aquestes preguntes ens parlen de propòsit. Quin és el teu en aquesta situació concreta? i en general, a la vida?
Marcar un destí, encara que sigui sols en l'àmbit de desig ens ajuda a veure clar a què volem dir que sí i a què cal que diguem no.
M'agradaré a mi mateixa si prenc aquesta decisió?
Així de simple i clara. Davant la decisió difícil que has de prendre posa't en els escenaris possibles i pregunta't t'agradarà ser la persona que ha pres aquella decisió?
Vull i puc afrontar les conseqüències?
Totes les decisions que prenem a la vida tenen conseqüències, la que has de prendre ara també. Estàs disposada a afrontar-les?, i a part d'això, és realista per tu afrontar-les (busca la resposta a un nivell també ben pràctic aquí, no sols emocional).
___________________________________
Les idees d'aquest post les he llegit, seleccionat i re-redactat d'artícles de la Margarita Tartakovsky, M.S., la Beth Burgess i evidentment l'estimada Louise L Hay