Claus per augmentar la teva autoestima en 21 dies.*
L'autoestima està a la base dels pensaments, sentiments i actuacions, és per això que és important treballar-la.
En el post d'aquesta setmana vull explicar-vos com potenciar la vostra i així també estareu actuant en pro al vostre benestar.
Deixa de destruir-te
Cal centrar-nos en la realitat i la realitat conté tant les nostres virtuts com els nostres defectes, centrar-nos sols en un d'aquests aspectes no ens resulta funcional. No som perfectes ni falta que ens fa!, l'objectiu és ser persones felices. Deixa de parlar-te i pensar-te malament.
Photo by John Matychuk / Unsplash
Hem d'acceptar les coses que no fem bé i si pot ser aprendre'n alhora que apreciar les coses que sabem fer bé.
El truc és equilibrar la balança de l'atenció. Observar i ser conscients no sols dels errors i les lletgeses sinó també de tot el bo i positiu que som, fem i tenim. De què serveix pensar "sóc un desastre", "els altres són més X que jo"? A on ens portarien aquest tipus de raonament i com ens farien sentir?
No et comparis
A l'extraescolar d'educació emocional que fem expliquem la base d'aquest concepte amb una metàfora que comparteixo amb vosaltres: Som onades. Què significa això, que cada persona és un món, més altes, més baixes, més ràpides, més lentes, etc però totes imprescindibles per ser un mar.
Com a onada, centra't en tu. En la teva vida, el teu trajecte, les teves inèrcies. Envejant i idealitzant la vida de la resta l'única cosa que aconseguim és sentir-nos infelices. Totes les onades tenim alguna cosa bona a aportar, i de nosaltres depèn trobar el camí indicat que ens permeti fer-ho.
Comença a pensar en positiu
Sí, ho sé, sempre parlo de focalitzar el pensament en positiu, això és perquè a @litteram escric amb la intensió de potenciar el benestar i la felicitat.
Així, doncs, canvia els teus pensaments. El "no puc" per "ho intentaré, "tindré èxit", "m'anirà bé". Sembla poca cosa però ho és pràcticament tot, forçar-se una mica a mirar les coses bones de la vida ens pot ajudar a sortir d'una dinàmica negativa de pensaments i per tan també de sentiments negatius.
Posa't metes realistes
I que puguis assolir. Fites a les quals sigui realistament i relativament senzill d'arribar. Si no ho fem d'aquesta manera, si constantment ens marquem objectius "ideals" però molt allunyats de la nostra realitat, no els podrem complir i viurem frustrades i ens estarem malmetent l'autoestima.
Si ens marquem bons objectius, a poc a poc, els podrem augmentar en dificultat perquè ja estarem entrenades i fortes i així pas a pas aconseguirem el que ens proposem.
Quan cometem errors (sí "quan" perquè no hi ha una sola persona infal·lible al món), traiem-ne aprenentatges. On ens hem equivocat?, quin ha estat l'error?, com ho podríem haver fet millor?. Sense culpa, ja que
Fallar és una manera de saber com no fer-ho la pròxima vegada. Equivocar-nos és aprendre.
Accepta't i perdona't
Un bon exercici per treballar l'acceptació i el perdó és "la carta a mi". Escriu una carta en la qual descriguis tot allò que no t'agrada de tu, i tot allò pel qual et sents culpable. No et deixis res.
Un cop escrita, llegeix-la amb atenció i subratlla i valora el que pots millorar (i depèn de tu).
Després acomiada't d'aquesta carta, estripa-la en mil bocins, crema-la o fes qualsevol cosa que impliqui deixar-la anar. Ni de broma ens la quedem per guardar-nos la de record eh!, cap al cubell del paper i a reciclar! En el moment que et desfacis de la carta comença de zero, amb tot el que has après però deixant enrere la culpabilitat. Sempre som a temps de deixar anar tot allò que ens fa estar malament, de treballar pel benestar, el propi i dels altres.
sempre som a temps d'estimar-nos