En paraules del psicòleg, filòsof i pedagog nord-americà William James

El gran descobriment de la meva generació és que els éssers humans podem alterar les nostres vides si alterem les nostres actituds mentals — William James

I sí, ho he dit varies vegades, ho sé, però és que és tant rellevant que no em canso mai: L’actitud té una influència fonamental en tot allò que assolim. L’actitud que tenim pot marcar una diferència clau quan ens relacionem amb els altres o lluitem per aconseguir les nostres metes. Ara bé, un actitud positiva no és somriure a tot.

Una actitud positiva no és una actitud en la qual tot ens està bé

Treballar la nostra actitud per assolir una "actitud positiva" no significa, en cap cas, tenir permanentment un somriure a la boca ni estar contentes per tot.
actitud-positiva

Hi ha situacions que són desagradables, fastigoses i injustes, davant aquestes situacions una actitud positiva és aquella que proactivament ens permet lluitar per la justícia i no integrar el fet fastigós o negatiu que a vegades voldrien inculcar-nos.

Quines són les característiques de l'actitud positiva?

  • És essencialment proactiva. Ens permet aprofitar els recursos que tenim per si cal, lluitar contra allò que no volem a les nostres vides ( i sí, a vegades la lluita és interior i prou).

  • Està centrada en el nostre cercle d'influències (allò que podem fer) i no en el de preocupacions (allò que poden fer els altres)

  • Està fonamentada en principis i valors.

  • Està centrada en la realitat (ok a lo bo, ko a lo dolent)

  • Connecta amb qui som i ens permet actuar de soma genuïna (d'aquí el somriure).

Així, resumidament, l'actitud positiva és aquella que ens aporta benestar i no aquella que en "obliga a somriure" a tot.