L'autoestima és el factor protector i potenciador del benestar més gran que podem treballar en adolescents. De fet, l'autoestima és un dels factors més importants vinculats al benestar a qualsevol edat, així que independentment de l'edat aquestes idees poden ajudar-te a potenciar i treballar l'autoestima.
Estan presentades en 3 blocs:
- Sigues un model positiu
- Fomenta l'autoconeixement
- Mostra interès per la persona
SIGUES UN MODEL POSITIU
1 AJUDA'LS EN MOMENTS DE FRUSTRACIÓ
A l'adolescència és normal provar noves activitats, noves formes de ser i plantejar-se reptes. No sempre ho aconsegueixen, això no significa que no siguin persones capaces i per tant no ha de ser motiu de frustració i ràbia sinó de perseverança i tenacitat.
2 ENSENYA'LS A SENTIR-SE ORGULLOSOS DELS ÈXITS
Compartir i celebrar els èxits (acadèmics, esportius, artístics, etc.) augmenta la satisfacció per un mateix i pels èxits propis, així potenciem l'autoestima.
3 EVITA SOBREPROTEGIR-LOS
Confia en la seva capacitat per tornar-se a aixecar quan caiguin. No ofereixis ajuda excessiva, ofereix-los l'oportunitat d'aprendre i reflexionar. La funció de l'adult és acompanyar en el creixement (protegir el seu aprenentatge i la seva salut) però no sobre-protegir.
4 POTENCIA LA CONSCIÈNCIA EMOCIONAL
Les emocions ens empenyen a actuar d'una manera o una altra, potenciar i treballar la Intel·ligència emocional ens ajuda a reconèixer que actuem sota la influència d'aquestes i això ens converteix en persones més autoconscients i per tant més hàbils emocionalment i social.
5 SIGUES EXEMPLE D'AUTO-DISCURS POSITIU
Els adolescents necessiten models positius d'autorespecte i autoestima. Els pares i mares són part important d'aquest model. Si estàs satisfeta i orgullosa d'alguna cosa que has fet o alguna vivència que has superat està bé que aprofitis l'ocasió per ser un model positiu de self-respect i autoestima: verbalitza-ho.
6 POTENCIA ELS COMPORTAMENTS PROSOCIALS
Ensenyar-los a escoltar als altres i participar en les converses de forma genuïna millora l'autoimatge i la relació amb altres. L'adolescent, si aprèn aquest comportament es sentirà més a gust.
Photo by Tom Cochereau / Unsplash
FOMENTA L'AUTOCONEIXEMENT
7 FELICITA SINCERAMENT
Necessita que se li reconeguin les petites coses que fa diàriament i que de vegades ens passen per alt. Hem d'evitar l'elogi excessiu, la felicitació ha de ser sincer, sense exageracions (si una cosa ja l'està fent bé no cal que li anem recordant contínuament com de bé actua)
8 DESCOBREIX-LOS QUALITATS
Nosaltres veiem les seves qualitats i en canvi ells mateixos de vegades no se n'adonen, potser perquè mai s'han parat a pensar-hi. És comú en adolescents polaritzar-se i creure que ho fan tot bé/ ho fan tot malament. Hem de procurar ajudar-los a equilibrar la balança, fer que valorin les coses que saben fer bé i donar-los l'oportunitat de posar-les en pràctica, i estimular-los a reflexionar sobre les que no fan bé perquè puguin adquirir noves habilitats.
9 CELEBRAR ELS SEUS ÈXITS
Reconeix els seus mèrits, la capacitat, la imaginació, l'esforç...
10 FOMENTA LA SEVA CREATIVITAT
És bo de realitzar activitats que estimulin el seu sentit creatiu i l'ús de la imaginació.
11 FOMENTA QUE ES RELACIONI AMB GRUPS
Potenciant els vincles amb joves de la seva edat el sentiment de vinculació a un grup creix i això li dóna seguretat.
12 VALORA LES SEVES OPINIONS
Escolta les seves idees, propostes i opinions. Per tal d'ajudar-los a construir una autoestima sansa han de saber que se'l té en compte, això no significa cedir al que ells volen sinó tenir en compte les seves opinions.
13 ENSENYA'LS A APRECIAR LA GENUÏNITAT
Tots som diferents en cada un dels aspectes que ens puguem valorar: alts o baixos, bromistes o seriosos, grassos o prims, tranquils o nerviosos... Cadascú és una persona única a l'univers I en la mesura que aprenguem a acceptar-ho i valorar-ho potenciarem la nostra autoestima més o menys. Ep!, acceptar "sóc així "no significa "doncs no cal que em cuidi/aprengui/treballi"
14 FOMENTA L'AUTONOMIA PERSONAL
Ensenya'l a cuidar-se. Cuinar, compar, administrar els diners... Una bona idea és responsabilitzar a l'adolescent d'alguna tasca concreta i confiar-hi plenament. sabem que s'equivocaran, sabem també que el millor espai on equivocar-se i aprendre és a casa ;)
Photo by Brooke Cagle / Unsplash
MOSTA INTERÈS
15 NO RIDICULITZIS
Evita ridiculitzar amb comentaris o gests les seves preocupacions, esperances o interessos, per insignificants que et semblin legitimar-los t'ajudarà a potenciar el vincle i la seva autoestima.
16 POTENCIA LA COMUNICACIÓ FLUIDA
La comunicació és clau en la construcció de vincles. Troba temps per parlar amb ells, per mantenir converses amigables busca temes d'interès comú!
17 AJUDA'L A TENIR BONS REPTES
Per arribar a aconseguir els reptes, és bo plantejar-nos metes intermèdies que ens ajuden a assolir-lo. Ajudar als adolescents a crear-se bones metes és potenciar la seva autoestima i la seva efectivitat. Què desitja? Quins reptes té?
18 MOSTRA FLEXIBILITAT
Marca, si pots de forma conjunta amb l'adolescent, normes apropiades i significatives. Estigues disposada a mostrar flexibilitat, ja que serà necessària per adaptar-te als canvis constants que viuen. Una bona idea és marcar normes amb marges i així ja són flexibles d'entrada. ;)
19 INTERESSA'T PER LA SEVA VIDA
Durant les moltes hores que l'adolescent passa a l'escola passen coses que afecten positivament o negativa al desenvolupament de la seva autoestima. No està de més interessar-nos pels seus estudis i per les relacions que té amb els seus companys.
20 DEIXA CLAR QUE ETS UNA PERSONA RAONABLE
Així si mai es posa en un embolic o té dubtes sobre quelcom important hi haurà la porta oberta a la comunicació.
Photo by Talen de St. Croix / Unsplash