La temporada de Nadal, tot i ser alegre amb vacances i dies assenyalats per celebrar també pot comportar (i ho fa en la majoria de casos) estrès addicional.

A mesura que ens preparem per a "les festes", és important recordar que aquest dies hem de continuar cuidant el nostre benestar emocional i cognitiu, la nostra pau mental.

Avui en el post, deixo alguns consells de gestió de l'estrès associat a les festes, espero que t'ajudi a navegar per la temporada amb pau i alegria.

10 consells per tenir unes bones vacances de Nadal

1 Estableix expectatives realistes

En lloc de buscar la perfecció, reconeix que les imperfeccions són part del encant de les festes. Estableix expectatives realistes per a tu i els altres, permetent espai per a la espontaneïtat i l'inesperat."

2 Practica l'atenció plena en microaccions

Pots estar al cas de 2 aspectes clau: l'alimentació i la respiració. Posa consciència a aquestes dues accions. Dedica uns moments cada dia per respirar profundament, centrar-te en l'ara i l'aquí. Practicar l'atenció plena i l'alientació conscient són eines poderoses per gestionar l'estrès i millorar el teu benestar general.

Photo by Eli DeFaria / Unsplash

3 Estableix límits

Comunica obertament els teus límits amb amics i família. Està bé dir 'no' a certs compromisos o peticions si aquests fan que el teu nivell d'estrès sigui massa alavat i esdevingui aclaparador. Dóna prioritat a les activitats que coincideixen amb el teu benestar. O sigui: no cal ser a tot arreu.

4 Programa temps per tu

Enmig de la pressa de les festes, no oblidis programar temps per a tu mateix/a. Ja sigui llegir un llibre, fer una passejada per la natura o una dutxa d'aigua ben calentona, el temps per tu és essencial per recarregar les teves bateria social i afavoreix un estat mental i emocional equilibrat i distès.

5 Connecta amb persones que estimes

Tot i que les festes poden ser agobiants i a vegades tristes, si aquells amb qui les compartien ja no hi són, també són un temps per a la connexió amb aquells qui estimem. Si formen part del nostre dia a dia podem buscar moments per quedar-hi i veure'ls i si no hi són podem buscar un moment per pensar-los i alegrar-nos d'haver-los tingut a la nostra vida. Busca el suport dels teus éssers estimats. Comparteix el que penses i sents i compta amb la teva xarxa de suport quan ho necessitis.

Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 / Unsplash

6 Simplifica les celebracions

Si ho necessites considera simplificar les teves tradicions festives. Centra't en activitats i rituals que et portin alegria i no tinguis por de deixar anar aquelles que et semblin massa. Recorda, es tracta de qualitat, no de quantitat.

7 Delega responsabilitats

No tinguis por de delegar tasques i responsabilitats. Comparteix la càrrega amb altres, ja sigui en la preparació de menjars, decoració o planificació d'activitats, no ho has de fer tot tu!, ep! si ets un/s perfeccionista haurà d'estar diposat/da a que els altres no ho facin com ho faries tu, però d'això es tracta la celebració, no?, compartit i estimar ( i no de com es pleguen els tovallons... -si ets perfeccionista, ja saps de què et parlo-). I un esforç d'equip pot fer que la temporada de festes sigui més agradable per a tothom i que tothom s'hi senti ben interpelat.

8 Monitoritza els desencadenants de l'estres

Identifica desencadenants específics d'estrès o malestar i desenvolupa estratègies per fer-los front. Ja sigui en anuncis de la tele o en dinàmiques familiars difícils, tenir un pla en marxa pot ajudar-te a navegar pels factors d'estrès potencials amb major facilitat.

9 Sigues tu mateix/a i focalitza en positiu,

Busca els petits (o grans) espais de benestar.

10 Fes fotos que capturin els teus moments de benestar.

Busca moment de Pau interior, Benestar quotidià o Viatges de benestar i participa al concurs de fotografia pel benestar FOCUS+. Aquest exercici a més d'ajudar-te a cuidar de tu et pot portar a guanyar premis molt xulos! ;)

#unamicadepropaganda d'aquest projecte sense ànim de lucre i per la salut emocional que hem creat :D (ei, tan si et presentes al concurs com si no, l'exercici és vàlid.)

Espero de tot cor que tinguis unes festes fantàstiques, plenes de moment de pau i alegria al corason.