Estar emocionalment sa no significa estar sempre alegre i amb un somriure o que els problemes que ens envolten no ens afectin. De fet, la salut mental implica acceptar la realitat tal com és, amb les seves parts bones i dolentes. En moments difícils o traumàtics, és normal sentir-se “malament” o desorientat. Com diu la psicòloga Tara Brach:

Acceptar significa no lluitar amb la realitat

Això implica no evitar ni ignorar les emocions difícils, sinó permetre’ns sentir-les mentre cuidem el nostre cor i cos i deixem que la ment processi allò que ha passat.

Aquí tens cinc consells per gestionar l'impacte emocional i donar-te espai per cuidar-te emocionalment:

Accepta les teves emocions
Després d’un moment difícil, és normal experimentar emocions com la por, la tristesa o la frustració. Segons la Dra. Elisabeth Kübler-Ross, pionera en l’estudi del dol, l'acceptació emocional és essencial per avançar en processos de dolor o trauma. Permet-te experimentar aquestes emocions sense jutjar-te, ja que reconèixer-les és el primer pas per acompanyar-te millor.

Les emocions difícils són una resposta natural al canvi i a la pèrdua, i ignorar-les només pot intensificar el malestar a llarg termini.

Comunica't amb altres persones
Compartir com et sents amb persones properes pot alleugerir la càrrega emocional. Estudis de la Harvard Study of Adult Development, una de les investigacions més llargues sobre el benestar, confirmen que les connexions socials de qualitat ens ajuden a afrontar les dificultats emocionals amb més resiliència.

Parlar amb familiars, amics o fins i tot veïns et recorda que no estàs sol/a. Obrir-te i verbalitzar el que sents no només pot alleujar-te, sinó també enfortir el suport mutu.

Mantingues rutines bàsiques
La incertesa pot desestabilitzar-nos, i aquí és on les rutines juguen un paper clau. L'evidència psicològica subratlla la importància de tenir una rutina per crear estabilitat en moments de caos. Intenta seguir una rutina que inclogui menjar adequadament, descansar prou i fer activitats que t’aportin confort. Aquesta estructura diària et dóna una base sobre la qual recolzar-te i afavoreix la sensació de control i seguretat (connectant-nos, a l'estabilitat que el nostre sistema nerviós necessita).

Practica tècniques de relaxació
Les tècniques de relaxació com la respiració profunda, la meditació o simplement escoltar música relaxant són molt efectives per reduir l’ansietat. La Dra. Sara Lazar, investigadora de l'Hospital General de Massachusetts i de la Harvard Medical School, ha demostrat que la meditació pot reduir l'estrès i millorar el benestar emocional.

Prova activitats senzilles que et facin sentir bé: uns minuts de meditació, escoltar música que t’agradi o fer una pausa conscient poden marcar la diferència, encara que et semblin "xorrades" i que "ara no pots estar per això".

Limita l'exposició a notícies negatives
Estar informat és important, però una sobreexposició a notícies negatives pot intensificar l'angoixa i la sensació de desesperança. Troba un equilibri en el consum de notícies: permet-te estar informat, però no sobrecarregat d’informació que et generi ansietat (para, si us plau, especial atenció a la quantitat de vídeos d'un fet traumàtic que veus: el teu cervell no distingeix amb gaire claredat el vídeo de la realitat). Dedica el temps a activitats que t'aportin calma i estabilitat emocional.

Pren-te el temps que necessitis
Recorda que cuidar-te emocionalment és un procés que no es resol en dos o tres dies. Dóna’t temps i no forcis una recuperació ràpida. Escolta el teu cos, permet-te moments de descans i, sobretot, sigues compassiu amb tu mateix/a.

Aquests consells volen ser una guia per ajudar-te a navegar pels moments durs, recordant que l’autoacceptació i el suport social són claus per mantenir una bona salut mental. No t’oblidis de tu mateix; donar-te espai per sentir i cuidar-te és essencial per a la teva recuperació. Si creus que necessites ajuda professional en aquest aspecte demana-la a continuació deixo l'enllaç del Col·legi de Psicologia de la Comunitat Valenciana i del de Catalunya on podrà trobar-hi professionals i recursos.

Espero de tot cor que aquest post et resulti útil.


Inicio - Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana
inici | Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

Aquí tens els links a alguns dels estudis i referències del post, per si t'interessen